Menu

Občianske združenie SVETIELKO NÁDEJE

Občianske združenie SVETIELKO NÁDEJE

Náš príbeh

Na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie je o dieťa po zdravotnej stránke postarané na vysokej úrovni, o čom svedčí fakt, že sa k nám chodí liečiť viacero detí nie len k oblasti našej pôsobnosti a teda zo stredného Slovenska, ale vyhľadali nás rodiny aj z iných častí Slovenska.
Činnosť Svetielka nádeje spočíva v psycho- sociálno- ekonomickej pomoci čo znamená, že sa snažíme vzdialiť deti a rodiny od myšlienok spojených s ochorením rôznymi spôsobmi. Pomáhame im nie len rôznymi finančnými príspevkami, ale poskytujeme služby, vďaka ktorým sa ich náklady na liečbu zmiernia.
Samozrejmosťou je prítomnosť rodiča na oddelení a na izbe spoločne s dieťaťom. Izby sú už niekoľko rokov krásne prerobené a prispôsobené dlhodobej hospitalizácii.

Staráme sa o:
* deti a rodiny na oddelení
* deti a rodiny po vyliečení
* o umierajúce deti a ich rodiny

Starostlivosťo dieťa na oddelení- u nás je nadštandard štandardom

- sociálny pracovník poskytuje sociálno právne poradenstvo, pomôže pri vybavovaní preukazu ZŤP, vypisuje s rodinou tlačivá Dobrý anjel, oboznámi rodinu s možnosťou zbierky na ĽudiaĽuďom,zabezpečí komunikáciu so zamestnávateľom rodiča, školou dieťaťa, úradmi a srodinou kráča ruka v ruke počas celej cesty, ktorá ich čaká bez ohľadu na to,ako skončí.
- liečebný pedagóg pomocou terapií sa vďaka nemu podarilo nadviazať kontakt s deťmi, ktoré prestali z psychických dôvodov s lekármi komunikovať. Je prostredníkom v komunikácii, ktorá je pre úspešné vyliečenie dieťaťa nesmierne dôležitá.
- balíček prvého kontaktuje ruksak plný vecí potrebných na hospitalizáciu. 
- zvyšujeme úroveň komplexnej diagnostiky a terapie aj konzultáciami so zahraničím.
- úhrada genetických vyšetrení nehradených zdravotnou poisťovňou- u detí s vyčerpanými možnosťami štandardnej liečby existuje možnosť v prípade rezistentného nádoru alebo nádoru, ktorý sa znovu po ukončení liečby objaví,použiť cielenú liečbu. Analýzu a návrh cielenej liečby robia v Heidelbergu v Nemecku. Cena na jedno dieťa je 3000 €. 
- preplácame doplatky zalieky a vitamínové doplnky, ale aj parochne
- finančne podporujeme DFNsP už od nášho vzniku v roku 2002 a prispeli sme sumou 1066 927,99 eur najmä na kúpu život zachraňujúcich prístrojov
- zážitkové programy na oddelení -návštevy známych osobností, spevákov, hercov,športovcov, vojakov, letušiek, folkloristov, umelcov, animátorov... Našou filozofiou je, že na onkológii musí byť veselo a všetci sa o to snažíme. 
- plnenie narodeninových a meninových prianí dieťa sa u nás lieči mesiace a domov sa často nedostane ani na jeden svoj sviatok.Robíme maximum pre to, aby dieťa svoj sviatočný deň prežilo šťastne a radostne. 
- Vianoce a Silvester naoddelení. Aké Vianoce prežívate vy doma? Tak presne také sasnažíme vytvárať my na oddelení so všetkým, čo k tomu patrí.

Starostlivosťo deti po vyzdravení  

Počas dlhej hospitalizácie sú z nás priatelia. Aj preto sa naše cesty nerozchádzajú. Ideme spolu posilňovať imunitu, nadväzovať nové kontakty, upevňovať staršie, oddychovať a možno tak dobiehať stratené roky v kolektíve. Požadujeme od ošetrujúceho lekára informáciu, že dieťa môže s nami ísť a my zabezpečíme všetko potrebné od personálu, animátorov, programu až po lekársky dohľad.

- výlety k moru každý rok na 10 dní odchádzame do Chorvátska s deťmi, ktoré sa u nás liečili.Všetko majú zdarma, od uterákov, cez ubytovanie, stravu, až po darčeky domov.
- Tatralandia každoročne organizujeme predĺžený víkendový pobyt do Tatralandie. 
- SIAF vďaka organizátorom každoročne môžeme zdarma pozvať na výlet celé rodiny, o ktoré jekompletne postarané spolu so vstupmi do niektorých VIP zón. 
- Golf -naše rodiny po liečbe sa môžu zúčastniť jedného celého dňa na golfovom ihrisku na Táľoch, kde sa im venuje odborný personál spolu s nami. Môžu odpaľovať, čoim sily stačia. 
- Vysoké Tatry a Hrebienok zdravý vzduch je základ na krásnych miestach.

Starostlivosťo umierajúce deti a ich rodiny 

- zdravotnícka pomoc,úľava od bolestí, výmena zdravotníckeho materiálu, ošetrovanie
- zapožičiavanieprístrojového vybavenia- EKG, polohovacie postele, invalidnévozíky a i.
- pomoc, podpora,poradenstvo tímu, ktorý kráčal s rodinouod počiatku ochorenia
- plnenie poslednýchprianí dieťaťa- biely lev, alebo had doma? Áno, aj to sme užvybavovali a bol to nádherný zážitok. Vojaci? Nič nie je nemožné. Výstup nahoru? Náš pán primár osobne niesol umierajúce dieťa na rukách, aby mohlo eštevidieť ten nádherný obraz hôr... 
- príspevok na pohreb poskytujemeaž do výšky 500 eur na jednu rodinu 
- účasť na pohrebe, kúpakytice- nebyť tam? Dá sa to? Veď sme boli priatelia... 
- psychosociálnastarostlivosť po smrti dieťaťa o jeho rodinu
- stretnutie rodín,ktoré prišli o dieťa sa koná každoročne. Stretnutia sú plné spomienok na zosnulé deti, ale v zásade sú plné života a veselých zážitkov. Prítomný je kňaz, sociálny pracovník, lekár, ale aj psychológ. Mnohým rodinám, ktoré  sú čerstvo po strate dieťaťa, pomôže prítomnosť iných rodín s rovnakým osudom. Posilňuje to ich chuť žiť, nájsť zmysel života,prispôsobiť sa vzniknutej situácii. 

Ostatné činnosti

- bezplatná preprava je projekt pre rodiny v liečbe, ale aj po nej. Ide najmä o ochranu detského pacienta a jeho slabučkej imunity. Sanitky poskytujú prevozy, ale vozia viacero rôzne chorých pacientov. Taká preprava trvá nekonečne dlhý čas a navyše ak chce ísť s dieťaťom aj rodič, platí vysoké poplatky za jeden kilometer prepravy. Preto sme našli šoféra, ktorý spĺňa náročné kritériá, zakúpili sme auto a deti s rodičmi bezpečne prepravujeme z miesta ich bydliska až do nemocnice na vyšetrenie, zákroky, či hospitalizáciu už niekoľko rokov. Šofér zároveň dokáže pružne reagovať na potreby dieťaťa v prípade, ak sa necíti dobre, ak sa potrebuje prejsť, vyvetrať, najesť a podobne. Najazdili sme krásne číslo 456 456 km dokonca roku 2016, teda sme zemeguľu obehli už 11x. Bez nehody. 
- byt pre rodiny v areáli nemocnice máme k dispozícii od roku 2015. Má dve plnohodnotne zariadené samostatné izby s TV, internetom a spoločnou kuchyňou, kúpeľňou a WC. Slúžir odičom, ktorí napríklad z dôvodu plného oddelenia museli uvoľniť posteľ na oddelení inému dieťaťu. Ale poslúži aj rodine, ktorá cestuje do BB z ďaleka na vyšetrenie, či podanie liečby, kedy nie je hospitalizácia nutná.
- vybavili sme nemocničnéizby káblovou TV
- finančnepodporujeme odborný rast lekárov a sestier
- dobrovoľnícka návštevnáslužba

Ďakujeme vám za podporu a dôveru.

 


Stručný popis organizácie

Pomáhame deťom s onkologickým ochorením alebo iným nevyliečiteľným ochorením. Všetky aktivity a program uskutočňujeme bez štátnej podpory. Úspešne pomáhame už od roku 2002, čo je známkou profesionality, kvality, nekontroverznosti a fungovania do ďalších rokov. Vynakladanie finančných prostriedkov je účelné, premyslené, efektívne a dokladovateľné. Upozornenie: neorganizujeme zbierky v uliciach, podporujeme len jedinú: Deň narcisov, kt. organizuje Liga proti rakovine.

Naše výzvy ()

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete ukončiť odosielane tohto daru?

Úprava platby

Dátum

Podporovaná výzva

Variabilný symbol

Suma