Menu

VIA IURIS

VIA IURIS

Náš príbeh

Veríme v spravodlivosť a snažíme sa o to, aby zákony na Slovensku platili pre všetkých. Hájime práva ľudí na úradoch a súdoch, sledujeme, aké zákony politici prijímajú a navrhujeme systémové zlepšenia, aby súdy a prokuratúra fungovali bez politických vplyvov.

Príbeh VIA IURIS je príbehom stoviek odvážnych ľudí, ktorí nie sú ľahostajní a majú chuť meniť veci k lepšiemu. Od roku 1993 sme spolu dokázali úžasné veci.

Výber nových sudcov nie je rodinný biznis. Roky sme pracovali na presadzovaní transparentných pravidiel a prísnych kritérií pri výbere sudcov. Prispeli sme k tomu, že bol zavedený centralizovaný výber sudkýň a sudcov, ktorý obmedzuje rodinkárstvo na súdoch a zavádza jednotné hodnotiace kritériá. Vďaka tomu je výberový proces férovejší a objektívnejší.

Štát pred nami nemôže len tak niečo utajiť. Vďaka širokému slobodnému prístupu verejnosti k informáciám môžu novinári odhaľovať korupčné kauzy a ľudia kontrolovať ako hospodári ich obec či štát. Stáli sme pri vzniku infozákona a dodnes pomáhame ľuďom v kauzách, kedy sa úrady snažia informácie zatajiť.

Detvania uchránili prírodu pred ťažbou zlata. Podpoľanie si pre ťažbu zlata vybral investor, aj keď sa v tej oblasti dá vyťažiť z jednej tony horniny len jeden gram zlata. Miestni obyvatelia mali oprávnené obavy o svoje zdravie aj životné prostredie a ťažbu odmietali. V kauze sme pomohli združeniu miestnych obyvateľov Podpoľanie nad zlato absolvovať sériu súdnych konaní a odvolaní, ktoré vyvrcholili v roku 2018. Ťažba zlata doteraz povolená nebola. 

Viac príbehov o odvahe nájdete na našej stránke.



Naše výzvy ()

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete ukončiť odosielane tohto daru?

Úprava platby

Dátum

Podporovaná výzva

Variabilný symbol

Suma