Menu

Finančná pomoc na zubnú protézu

Trvanie výzvy: 26. mája 2021 - 31. decembra 2021

Cieľ výzvy

Cieľom výzvy je získať finančné prostriedky na zubnú protézu pre pána Juska, klienta pobytového zariadenia Útulok Archa v Prešove (Gréckokatolícka charita Prešov).

Príbeh

Finančná pomoc na zubnú protézu

Jedno slovenské príslovie hovorí: „Kto nemá zuby, nech jedáva kašu.“ Ja by som bol rád, keby som sa mohol zahryznúť aj do niečoho tvrdšieho. Tak do chleba, ako aj do života.

PRÍBEH KLIENTA - pán Jusko

Pochádzam z piatich súrodencov. Býval som v rodinnom dome s rodičmi a bratom. Po smrti mamy a brata som sa snažil doopatrovať otca. Založil som si stavebnú firmu, žiaľ, mal som úraz členka, ktorý mi skomplikoval aj starostlivosť o otca, ako aj o firmu. Po smrti otca pri dedičskom konaní sa nedalo inak dohodnúť, len predať rodinný dom. Zostal som bez bývania a z utŕženej čiastky podielu dedičstva nebolo možné zadovážiť si vlastné bývanie. Vystriedal som viaceré ubytovne. Firmy som sa musel nakoniec vzdať, lebo financií nebolo dostatok. Takto som sa dostal na ulicu, kde som prežíval pod holým nebom. Pomáhal som si zberom rôznych kovových predmetov a poberal som dávku v hmotnej núdzi. K tomuto spôsobu života sa pridružil aj alkohol. Prišli zdravotné problémy a po dlhom prehováraní som sa dal presvedčiť na ubytovanie v Útulku Archa. Teraz som za to veľmi vďačný.

Trpím polyneuropatiou dolných končatín, opotrebovaním nervov, ktoré je nezvratné. Ochorenie mi spôsobuje ťažkosti pri chôdzi. Mám závraty a problém s udržaním rovnováhy. Tiež sa mi pridružila kompresia nervových koreňov a spletí pri poškodení platničky. Po ubytovaní v útulku a mojej snahe prijať fyzické obmedzenia, rozhodol som sa radikálne skončiť s alkoholom a fajčením. Aj naďalej mám však problém nájsť si prácu. Možnosť mať protézu by mi pomohla aj v zdravotných problémoch so žalúdkom a črevami, nakoľko môj príjem potravy je obmedzený. V neposlednom rade by mi to prinieslo úľavu na psychike a spätné zaradenie sa do života vďaka dobrým ľuďom.  

Časom sa mi v ústnej dutine vytvorilo viacero abscesov. Bol som nútený dať si chirurgicky odstrániť zubné korene, ktoré tento problém vyvolávali. Mal som šťastie na zubára, ktorý mi tieto zákroky spravil „grátis“ a dal mi ponuku. Ak sa mi podarí našetriť 1 300 €, tak mi spraví zubnú protézu. Z môjho príjmu je to, žiaľ, nemožné. Preto budem vďačný za akúkoľvek finančnú podporu.   

--

ÚTULOK ARCHA je celoročná pobytová služba, ktorá poskytuje dočasný celodenný pobyt a ďalšie služby od roku 1997. Naším cieľom je zlepšenie kvality života ľudí bez prístrešia a v núdzi. 

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?