Menu

Nádej pre Števka

Trvanie výzvy: 6. septembra 2021 - 6. septembra 2022

Cieľ výzvy

Vyzbieranie peňažných prostriedkov na terapie,liečbu a rozmotanie jazýčka Števka

Autor výzvy

Príbeh

Nádej pre Števka

Náš Števko je pomaly 3 ročný autista. Na prvý pohľad krásny modrooký chlapček avšak s veľkým trápením.

Števko sa narodil 9.11.2018 v 34tt akútnou sekciou s váhou 2820g a 46cm. Keďže sme celé tehotenstvo netušili pohlavie dieťatka bolo to pre nás doslova kinder surprise. Nikdy nezabudnem na prvý plač a slová doktora, že máme synčeka. Od narodenia si Števko viedol super,skutočne ako silný bojovník. V inkubátore stravil iba dva dni,dýchal si pekne sám,papal. Jediné trápenie bola žltačka ktorú mal dva krát a tak ho vyhrievalo modré svetlo. Prišiel deň "D" a po 12 dňoch strávených na neonatológii sme 21.11.2018 išli domov. Števko bol poslušné,stále usmiate bábätko,rád spinkal,papal a okrem koliky a refluxu,nemal žiadne iné trápenie. Keď mal 10 mesiacov prišli prvé slová ako mama,tata,baba,hej,okej a o dva týždne aj prvé krôčiky. Do 15 mesiaca sme mali doma malé zdravé a šikovné dieťatko. Boli sme šťastný rodičia a vďační že aj napriek predčasnému narodeniu je všetko v poriadku.

V polke 15 mesiaca nastala prudká zmena. Števko prestal hovoriť slová ktoré vedel, začal len vydávať pískavý a hmmkavý zvuk,stratil sa očný kontakt, prestal reagovať na svoje meno, pridali sa dýchavičné záchvaty s pohupovaním do strán. Pár dni na to nastalo najhoršie čo mohlo nastať. Števko sa začal udierať do hlávky. Búchal ju o zem,o skrinu,stenu,udieral sa hračkami. Začalo sebapoškodzovanie s amokmi. Pre nás rodičov  hrozný pohľad,strach,bezmocnosť. Milión otázok ako mu pomôcť a čo musí prežívať tak malé dieťatko. V októbri 2020 sme sa rozhodli nájsť pomoc. Začali sme navštevovať psychologičku,pedopsychiatričku. Oslovili sme aj SVI Domko v Košiciach ktoré navštevuje raz do mesiaca detičky v ich domácom prostredí. Táto služba je nám veľkou pomocou,oporou v boji s touto diagnózou,za čo sme veľmi vďační. Pani psychologička nám odporúčila diagnostiku ADOS 2 ktorú sme absolvovali v januari 2021. Verdikt diagnóza F 84.0. Detský autizmus so závažným narušenim psychického vývinu,komunikacie a socialnej interakcie. Šok,ľadová sprcha,plač. Diagnóza na ktorú nieje pripravený žiaden rodič. Vedeli sme však že náš malý chlapček potrebuje našu lásku,podporu,pomoc. Vedeli sme a vieme jedno a to že chceme nášmu synovi pomôcť najviac ako vieme a ako je v naších silách. Keďže manžel pracuje celý týždeň okrem víkendu, Števkovi sa venujem ja mama plnohodnotne. Čítam rôznu literatúru, príjmam rôzne rady ako Števkovi pomôcť. So Števkom sa učíme s edukačnými pomôckami. Naše dni sú vždy iné. Niekedy ľahšie niekedy horšie veľmi. Posledné dni,týždne sú veľmi náročné. Vrátilo sa nám vo väčšej sile sebapoškodzovanie,ubližovanie aj nám rodičom a pribudli nám aj úzskostne stavy. Ale nevzdávame sa lebo pri tom všetkom sú aj nejaké plusy. Vrátil sa nám očný kontakt,spolupráca je lepšia ako bola a vieme aspoň tie dve krásne slová mama a tata. Števko nastupuje do špecialnej materskej školy,kde sa začne socializovať. Okrem socializácie sa, bude Števko potrebovať aj terapie ako ABA terapia,a radi by sme aplikovali liečbu kmeňovými bunkami a terapie Dr. Veľ.Plus doplnky na podporu fungovanie mozgu. Tato liečba a doplnky by nám pomohli naštartovať lepšie pracovanie mozgu a tým padom centrum reči,nakoľko náš jazyk je stále pískanie,hmkanie. Avšak všetky tieto terapie,liečba a doplnky sú finančne naročné a nevieme mu všetko plnohodnotne zabezpečiť tak akoby by potreboval. 

Táto diagnóza detský autizmus je skutočne psychicky náročná nielen pre dieťatko ale aj pre rodičov a rodinu. Dôležité je sa nevzdávať a bojovať. Aj keď sa posúvame veľmi pomaly,sme šťastní za každý krôčik ktorý nás posúva vpred. Veríme, že s pomocou,podporou,snahou dokážeme zabezpečiť pre Števka všetky prospešné terapie a liečbu,ktorá by ho aspoň troškú posunula a vrátila späť do normálneho života.

Veľmi pekne Ďakujeme každému za prečítanie nášho príbehu a prajeme každému to najdôležitejšie = ZDRAVIE 

ŠTEVKO a rodičia

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?