Menu

Pomôžte výtvarne nadanej žiačke s Aspergerovým syndrómom získať asistenta

Trvanie výzvy: 11. októbra 2021 - 30. júna 2022

Cieľ výzvy

Získať prostriedky na zaplatenie asistenta pre ŤZP dieťa.

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžte výtvarne nadanej žiačke s Aspergerovým syndrómom získať asistenta

Emma je nadaná výtvarníčka s Aspergerovým syndrómom, ale jej znevýhodnenie jej nedovoľuje plnohodnotne fungovať v škole bez asistenta. Pomôžte nám zafinancovať aspoň časť úväzku, aby mohla chodiť do školy bez úzkosti a strachu.

Naša Emma (16) miluje výtvarné umenie. Je veľmi nadaná a my doma ju všetci s láskou a nadšením podporujeme. Emmin mimoriadny dar je bohužiaľ vyvážený zložitým znevýhodnením.Tento rok jej po mnohých peripetiách a bolestných zážitkoch bol diagnostikovaný Aspergerov syndróm. Emma sa so svojou diagnózou odvážne pasuje, ale sama ju bezpomoci nezvládne. Po roku a pol koronového učenia sa Emma dostala na svojuvysnívanú školu umeleckého priemyslu. Príprave na skúšky venovala nesmierne úsilie, ktoré sa vyplatilo, skončila v obidvoch zvolených odboroch na prvom mieste spomedzi mnohých uchádzačov z celého Slovenska.

Prišiel september a Emma nastúpila do školy. Neznámej školy, s neznámymi učiteľmi, učebňami, predmetmi, pomôckami. Deti s Aspergerovým syndrómom neznáme veci desia,ochromujú ich schopnosť fungovať. Napriek tomu, že ich inteligencia je často vysoko nad priemerom, nevedia sa zorientovať, prepadajú panike kvôli na prvý pohľad hlúpostiam (nesprávne pravítko, hlučné zvonenie, pach telocvične). Emma nie je v tomto ohľade výnimkou.

V takýchto prípadoch veľmi pomáha, keď má dieťa, tínedžer, na vyučovaní k ruke asistenta, ktorý ho usmerní, pomôže nachystať pomôcky, dohodne s učiteľom nezaťažujúci postup. A tu je náš veľký problém. 

Emma zúfalo potrebuje asistenta, ktorý jej pomôže, aby sa mohla venovať rozvíjaniu talentu a učeniu, namiesto toho, aby blúdila po škole a prepadala zúfalstvu a panike, že nedokáže uniesť alebo vybrať správne pomôcky, že je prestávka príliš krátka, aby stihla aj nájsť učebňu, aj sa nachystať a aj si odhryznúť z desiaty. Aby si nemusela myslieť, že je neschopná a hlúpa, keď to jej preťažená nervová sústava nezvláda tak, ako to zvládajú jej zdraví spolužiaci.

Asistentov učiteľa v takýchto prípadoch prideľuje ministerstvo školstva. Aj naša škola požiadala o asistenta, ale Emma bola diagnostikovaná až po termíne stanovenom na podávanie žiadostí, tak už na ňu nevyšlo. Na konci septembra sa nám podarilo získať asistentku na aspoň 0,3 úväzku (to je asi 11 vyučovacích hodín týždenne). Ale v týždni stále zostáva vyše 20 vyučovacích hodín, kedy si Emma musí pomáhať sama.

Všetkých Vás,naši priatelia, aj neznámi dobrodinci, prosíme, pomôžme spolu Emme. Skúsme prispieť, hocakou malou sumou, aby sme mohli zvýšiť počet hodín, kedy bude maťk dispozícii asistentku, aby mohla maľovať a študovať. Vopred Vám všetkým zo srdca ďakujeme. Rodičia.

„Kto verí v ľudskú dobrotu, dokáže ju v ľuďoch prebudiť.“

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?