Menu

FMT Terapie pre Kajku

Trvanie výzvy: 5. novembra 2022 - 30. júna 2023

Cieľ výzvy

vyzbierané peniaze použijeme na FMT terapie

Autor výzvy

Príbeh

FMT Terapie pre Kajku

Karolínka je usmievavé 6 ročné dievčatko, ktoré aj napriek svojmu úsmevu nemá ľahký život. Keď mala Karolínka 3 roky (v lete v roku 2019) jej bol diagnostikovaný detský autizmus.

Uplynuli už 3 roky odkedy sme sa dozvedeli , že naša mladšia dcérka Karolínka má diagnostikovanú stredne ťažkú až ťažkú formu detského autizmu.  Po počiatočnom šoku sme sa pustili s maximálnym odhodlaním  do najťažšej úlohy, akú si človek dokáže predstaviť – zabezpečiť, aby Kajka aj napriek svojmu vážnemu handicapu mala v rámci možností plnohodnotný a šťastný život ( čo by sme to boli za rodičia ak by sme túto možnosť nechceli svojmu dieťaťu dopriať).

Kajka má momentálne 6 rokov a 3 mesiace, no na základe komplexného psychologického posudku, ktorý jej bol v lete robený, je mentálne na úrovni 2,5 roka (v niektorých činnostiach je na tom lepšie, v niektorých naopak horšie, niekde dokoncaje iba na úrovni 1,5 roka). 

Kajka sa postupne učí základné sociálne zručnosti ako je obliekanie, jedenie, chodenie na WC.  Aj napriek všemožnej snahe však Karolínka zatiaľ stále nerozpráva, no veríme, že aj reč raz príde (už sú prvé náznaky opakovania jednoduchých slov) a raz bude vedieť povedať rodičoma staršej sestre ako veľmi ich ľúbi.

 Všetky, terapie, ktoré Kajka absolvuje (ABBA, fyzioterapie, špeciálna logopédia, neurofyziologické cvičenia,biofeedback , hydroterapia atď.), ako aj  každá jedna špeciálne upravená pomôcka (7bodová autosedačka,  bicykel so sajdkou atď.) majú jediný cieľ : zabezpečiť Kajke plnohodnotný a šťastný život aj napriek jej vážnemu handicapu.  Aby sa nám však tento cieľ podarilo dosiahnuť, je najdôležitejšie aby Kajka vedela čo najlepšie komunikovať so svojim okolím, aby vedela pochopiť čo sa od nej vyžaduje a naopak, aby vedela povedať aj to čo ona potrebuje alebo čo jej vadí... Predstavte si že Vás veľmi bolí hlava, neviete prečo a neviete ani čo robiť, aby bolesť prestala, neviete to ani nikomu povedať, že Vás bolí hlava.... čo urobíte?  Budete stále viac a viac podráždení? Alebo budete v kľude sedieť a tváriť sa, že vám nič nie je? A presne toto sú dôvody, prečo majú deti s autizmom  stavy, ktoré môžu prerásť až v agresívnes právanie a všetka naša snaha smeruje k tomu, aby sa takéto stavy čo najviac eliminovali. Preto sa snažíme Karolínke poskytnúť všetky terapie ,ktoré by jej vedeli pomôcť.  Nedávno sme sa dopočuli o relatívne novej forme liečby FMT, ktorá je zameraná na obnovu poškodenej črevnej mikroflóry pacienta. V roku 2017 bola publikovaná veľmi zaujímavá štúdia,ktorá testovala účinnosť FMT  u detí s autizmom. Štúdia ukázala, že po liečbe FMT došlo k výraznej redukcii symptómov súvisiacich s ASD, akými sú náladovosť, hyperaktivita, letargia, stereotypné správanie a problémy s rečou / komunikáciou.  

Po naštudovaní detailov uvedenej FMT liečby, ako aj na základe odporúčaní rodičov s autistickým dieťaťom,ktorému táto liečba pomohla, sme sa rozhodli, že ju tiež vyskúšame. Bohužiaľ,všetky terapie, ktoré Karolínka už priebežne absolvuje, všetky pomôcky a špeciálna strava, toto všetko má veľký finančný dopad na náš rodinný rozpočeta na FMT terapie momentálne nemáme financie.  Založili sme Karolínke aj Občianske združenie, ale 2% daní budeme môcť zbierať až v roku 2024. Keďže by sme chceli aby Kajka FMT terapie absolvovala čo najskôr (každý nám vraví, že najväčší progres môžeme dosiahnuť do 8 rokov, čo bude mať Kajka za chvíľu),rozhodli sme sa pre vytvorenie tejto výzvy.

Veríme, že sa nájdu dobrí ľudia, ktorí nás podporia v našej snahe o zlepšenie života našej mladšej dcérky.  Vopred ďakujeme všetkým za pomoc.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?