Menu

Rehabilitácia - krôčiky vpred pre Adamka

Trvanie výzvy: 2. januára 2023 - 2. januára 2024

Cieľ výzvy

Rehabilitácia - Centrum Svetielko Prešov

Autor výzvy

Príbeh

Rehabilitácia - krôčiky vpred pre Adamka

Adamko koncom januára 2023 dovŕšil svoj 2 rôčik. Narodil sa ako zdravé bábätko. Po troch dňoch života prestal dýchať, srdiečko sa zastavilo. Kvôli ťažkej hypoxii sa začali prejavovať rôzne zdravotné problémy. Adamko trpí centrálnou tonusovou a koordinačnou poruchou, čo znamená, že mnohé pre nás bežné pohyby sú pre Adamka veľmi náročné až nemožné. Preto potrebuje pravidelne absolvovať veľa rehabilitácií. Pomôžme malému Adamkovi napredovať vpred.

Adamka sa podarilo oživiť. Utrpel ťažkú hypoxiu. Uvedený bol do umelého spánku, bol podchladzovaný, na umelej pľúcnej ventilácii. Po odpojení od prístrojov mu bola nasadená protiepileptická liečba. Kŕče sa u neho objavili už po oživení. Prvé tri mesiace strávil v 4 nemocniciach, spočiatku som k nemu na odd.JIRS dochádzala 2x denne,voľné miesto pre mamku tam v izbe matiek nebolo.Potom som uz na iných odd.mohla byť s ním.V dôsledku hypoxie stratil sací reflex. Štyri mesiace bol sondovaný a učil sa piť aspoň minimálne množstvo mliečka,aby mu bola nasogastrická sonda odstránená. Prvé mesiace života Adamko hodne preplakal, vypínal sa do oblúčika a vytáčal hlávku do strany. Trpí centrálnou tonusovou a koordinačnou poruchou. Intenzívny plač po mesiacoch ustúpil a je to už viac usmievavé, radostné, no citlivé bábätko. Stále má problém cestovať autom,či pobudnúť v kočíku, či vonku pri vánku. Sme obmedzení v mobilite,pretože sa potom zvýrazňujú jeho neurogické problémy a nepokoj. Adamko sa zatiaľ dokáže pretáčať,hoci to nerobí správne. Tak sa svojim spôsobom pohybuje.Naťahuje sa za hračkami,ťapá po nich. Do rúčky vsak ešte nevie nič uchopiť,udržať. Sedieť nevie,ani loziť. Vyžaduje intenzívnu rehabilitáciu. V súkromných rehabilitačných centrách cvičí pobytovo od 11/2021 (Liberta Košice,Svetielko Prešov) a okrem toho aj inde (krátke cvičenia, masáže,stimulácie). Postup je maličký, s trpezlivosťou a časom to verím pôjde. Potrebné sú opakovania, aby napredoval, t.j. aby začal loziť,správne sa pretáčať, sedieť, uchopiť hračku. Kúpeľňá liečba v štátnom zariadení (kde je treba tiež doplatiť) je nateraz u Adamka nemožná kvôli cestovaniu až na Západné Slovensko.Hodina v aute je už pre neho veľký boj.Adamkovi boli na magnetickej zistené rozšírené predné mozgové komory, mierna atrofia mozgu. Psychomotoricky sa vyvíja veľmi pomaly, má už 22 mes., je na úrovni 3 mes. dieťaťa, max. 6 mesačného. Ostávajú okrem iných problémy s kŕmením,slabým rastom, s chrupom, očkami, vypínaním sa... Je to drobné dieťa, často plačlivé,no vie už krásne prejaviť radosť veľkým úsmevom.Adamko stále cvičí, čo pre mňa na dlhšiu dobu nie je po finančnej stránke udržateľné. Vyberám si to cenovo dostupnejsie pre nás,nie drahé centrá, no aj tak 2 týždňový pobyt vyjde na 1400 eur ,týždenný o polovicu menej.Cvičiť pritom potrebuje neustále. S Adamkom som na rodičovskej dovolenke.Podobných príbehov je veľa, no predsa skúsime o Vašu pomoc...

Aktualizácie

November, december 17. dec 2023

Na prelome mesiacov cvičil 2 týždne vo Svetielku.

Lepšie sa priťahuje do sedu, zlepšila sa jeho opora o rúčky a stabilita. Viac chytá predmety do rúčky.

Október 20237. nov 2023

Týždeň rehab.pobytu vo Svetielku Prešov. 

Ďakujem za Vašu pomoc 

August, september 20236. okt 2023

Adamko mal vo Svetielku Prešov

- v auguste týždeň rehabilitačného pobytu,

- v septembri 2 týždňový rehabilitačný pobyt.


Júl 202310. aug 2023

Týždňový rehabilitačný pobyt v Liberte v Košiciach.

Máj - jún 202310. aug 2023

Koncom mája som s Adamkom nastúpila do Špecializovanejrehabilitačnej nemocnice Tetis Dunajská Lužná, kde absolvoval 8 dňovúrehabilitáciu.

Následne sme sa presunuli na rehab. do Piešťan, aby smeúčelne využili pre Adamka náročné cestovanie na západ. Adamka však už trápilarespiračná infekcia, preto sa prvé 4 dni sa zotavoval a potom absolvoval 2týždňový neurorehabilitačný program v Axis Medical Center Piešťany.

Všetko pekne zvládol.

Adamko apríl 20234. máj 2023

V apríli som týždeň pocvičil v Liberte v Košiciach. 

Napriek zdr.ťažkostiam som to zvládol. 

Adamko cvičí stále.Ďakujem Vám10. apr 2023

Adamko cvičil aj vo februári a marci, a to 1 a 2 týždne v rehabilitačnom centre Svetielko. Okrem cvičenia stále absolvuje osteopatiu u fyzioterapeutky z Ukrajiny. Adamko si zvykne aj poplakať, no ináč mu cviky pri snahe idú. Má aj podporné zmyslové terapie (psíka,svetielka,muziku). Koncom apríla Adamka čaká týždeň cvičenia v Liberte Košice.

Prvé terapie a rehabilitácie v tomto roku 14. feb 2023

Adamko v januári absolvoval terapie v reh. centre v Prešove s doktorom z Ukrajiny, nápravu chrbtice, mobilizáciu, stimuláciu, tiež logopédiu. Potom bol na týždennej rehabilitácii v Košiciach, učil sa nové cviky, pozície. Bol šikovný.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?