Menu

Pomôžme Lukáškovi a jeho mamine s výdavkami na liečebné pobyty, nevyhnutné pre zdravie oboch

Trvanie výzvy: 4. októbra 2023 - 1. októbra 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Úhrada ubytovania a stravy v kúpeľoch pre Lenku a jej syna Lukáša

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžme Lukáškovi a jeho mamine s výdavkami na liečebné pobyty, nevyhnutné pre zdravie oboch

Mamina už čoskoro 12 ročného Lukáša prosí o finančnú pomoc na liečebné pobyty pre svojho syna, aby mohla ísť s ním ako doprovod, ale i pre ňu samotnú. Poplatky spojené s jej ubytovaním a stravou pri Lukáškovi si musí platiť sama. Rovnako si musí platiť poplatky aj pri liečebnom pobyte vystavenom pre ňu samotnú. Jej nízky príjem jej nedovoľuje si všetko finančne uhradiť. Pomôžme Lukáškovi i mamine absolvovať a uhradiť liečebné pobyty, či iné potrebné zdravotné úkony.

Dobrý deň,

Som mama starajúca sa o 11 ročného Lukáška, ktorý sa narodil s genetickou poruchou, ktorá postihuje aj metabolizmus no hlavne mozog, porucha na mozgu, porucha reči. Lukáško má viaceré diagnozy, zdravotné problémy. Diagnostikovaná ADHD, čiastočný autizmus - sekundárne prejavy autizmu pri poruche reči a sluchu. Má aj preukaz ZŤP-S. Wiedemann-Steiner syndróm..

S Lukáškom bývame v domácnosti mojich rodičov. Byt patrí im. Otec ešte pracuje, mama je doma zo zdravotných dôvodov, čaká na priznanie dôchodku, čo má byť najskôr v máji 2024. 

Domácnosť finančne "ťaháme" ja a otec. Otec však platí mesačne náklady na bývanie, energie... a splátku úveru v banke, čo je cca. 600 eur mesačne ak nie viac. Úver si kedysi zobrali ešte s mamou keď pracovala. 

S Lukáškom vzhľadom na jeho zdravotné/mentálne postihnutie chodievam na terapie: logopédia a fyzioterapia do Centra včasnej intervencie v Žiline. Jedna logopédia 50 minút stojí 20 eur (platila som naposledy 18 eur) a fyzioterapia taktiež 18 eur (50 minút). Spolu to je 36-38 eur za 1 deň, chodíme 3 až 4 krát do mesiaca. Psychologický stacionár nám hradí zdravotná poisťovňa v meste Považská Bystrica. Čo sa týka logopédie v meste Považská Bystrica ani v rámci Trenčianskeho kraja sa mi nepodarilo nájsť zmluvnú logopedičku, ktorá by sa Lukáškovi venovala. Vzhľadom na svoje postihnutie potrebuje špeciálnu logopédiu, ktorú má v Centre včasnej intervencie Žilina, kde je logopedička zároveň špeciálna pedagogička. 

Keďže Lukáško má postihnutie, preukaz ZŤP-S, rada by som s Lukáškom bola počas kúpeľnej liečby, no sama si musím hradiť ubytovanie aj stravu. Môj príjem je Príspevok na opatrovanie, z ktorého si však nemôžem dovoliť pokryť všetky výdavky. Rovnako je to aj v prípade, ak sa vyskytnú iné zdravotné komplikácie, kde si pobyt so synom musím hradiť sama.

Už som zvažovala požičať si, no s príjmom Príspevok na opatrovanie mi nepožičajú ani v banke ani nebankovky a zadĺžiť by som sa nechcela, nemala by som to z čoho splácať, už teraz ledva mi vychádzajú bežne výdavky na domácnosť a starostlivosť o syna Lukáška. Ďalej pri nástupe budem musieť uhradiť hneď okolo 50 eur doplatok zdravotnej starostlivosti na deň + 20 eur administratívne poplatky, ktoré kúpele majú.

Doplatok za mňa- matku ako sprievodcu bude pravdepodobne okolo 1000 eur a na to nemám. Žiaľ žiadne zľavy pre mamičky, ktoré majú ZŤP-S deti sa neposkytujú. Doteraz keď sme chodievali do Bardejovkých kúpeľov, som celé tie 3 týždne bola s Lukáškom v kúpeľoch, no vždy som mala podporu nejakej Nadácie, 2roky po sebe. 4 x sme takto boli. Teraz už v kúpeľoch bude musieť byť Lukáško sám. Aj z finančných dôvodov, ale aj vzhľadom na vek, keďže 08. decembra 2023 dovŕšil 12 rokov. Návrh bol podaný do zdravotnej poisťovne bez sprievodcu. 


Avšak aj ja osobne by som potrebovala taktiež zregenerovať. Nielen po prekonaní ťažkej formy koronavírusu, tiež som bola 2 týždne v umelom spánku, intubovana, akurát že mne museli urobiť aj tracheostómiu. V NÚDCH som počas Lukáškovej hospitalizácie taktiež ochorela, nemala som síce potvrdený výsledok na RSV no mala som zápal pľúcnych mechúrikov, tiež mi klesala saturácia na nebezpečnú hranicu aj dýchanie sa mizhoršovalo no nakoniec som liečbu zvládla doma. Vždy u mňa i pri slabom infekte dýchacích ciest prebieha tak, že začnem vyplúvať krvavé hlieny, hlieny s krvou. Pred zápalom v januári 2024 ma podobne "skolila" aj infekcia spôsobená hemofilom, ktorý Lukáško doniesol zo školy. 

Ja som naposledy bola ako samoplatca na liečebnom pobyte Medical v auguste 2022. Stále sa mi ťažko dýcha, hlavne keď si ľahnem. Od 27.12.2023 máme toho veľa, čas sa zastavil niekde na konci decembra a ešte sa nerozbehol. Lukáško je od hospitalizácie doma v domácej liečbe. Učili sme sa opätovne hýbať rukami a nohami, chytiť pohár a pribor do ruky, učiť sa postaviť sa, posadiť sa, chodiť a aj rozprávať. Niečo podobné už sme raz zažili keď som ja skončila v nemocnici pre ťažký koronavírus, takmer som sa udusila a Lukáško tiež, keby ho nenapoja na pľúcnu ventiláciu, udusil by sa, začali mu zlyhávat dýchacie organy. Donedávna užíval Biseptol čo je chemoterapia, teraz užíva Azithromycin, pneumologicka zmenila liečbu potom čo Lukáško začal pískať v ľahu a spánku. Ešte stále to nie je zdravotne dobré. 

Ja osobne mám tiež zdravotné problémy. Mám toho tak veľa, že som v strese čo sa niekedy prejaví pocitom, že sa mi trasú ruky bez toho, žeby tobolo viditeľné. Mávam v poslednej dobe poruchy spánku, sú noci kedy nedokážem celú noc zaspať. Zo stresu mávam bolesti hlavy, hnačky. Aktuálne denne dochádzame s Lukáškom do kúpeľov Nimnica na ambulantnú kúpeľnú liečbu po prekonaní ťažkého zápalu pľúc a RSV, niektoré dni ráno- doobeda, niektoré poobede. Chodíme od 02.04.2024, do 23.04.


Chcela by som Vás preto týmto požiadať o finančnú pomoc, podporu pre Lukáška, ale i pre mňa samotnú na liečebné pobyty.

Aktualizácie

Aktualizácia19. apr 2024

Dobrý deň, vážení darcovia, 

chcela by som týmto opätovne požiadať o finančnú pomoc na liečbu syna Lukáška. Denne sme dochádzali na ambulantnú kúpeľnú liečbu do Nimnice. Pri kontrole na pneumológii, pani doktorka povedala, žeby u Lukáška bolo vhodné opakovať kúpeľnú liečbu v Bardejovských kúpeľoch pre obezitu. No a tu nastáva problém. Nastala zmena a endokrinológ už nemôže vypísať Návrh na kúpeľnú liečbu do Bardejovkých kúpeľov pre obezitu z dôvodu kontraindikácii. Jednak Lukáško má inkontinenciu 3.stupňa, ktorá sa zhoršila počas dlhej hospitalizácie v NÚDCH pre obojstranný zápal pľúc a potvrdenom syncicialnom respiračnom víruse. Lukáško bol dva týždne intubovaný v umelom spánku na pľúcnej ventilácii.

Hľadám iné možnosti. Oslovila som aj pediatra, či by mal Lukáško nárok na amb. KL v Nimnici na: XXVI. Nervové choroby alebo XXVII. Choroby pohyb. Ústrojenstva. Aj keby Návrh na ambulantnú kúpeľnú liečbu od pediatra prešiel systémom, obezitu to moc nevyrieši. Bola by tu možnosť dať si upraviť u neurológa stupeň inkontinencie na dvojku, no potom by sa mohlo stať, žeby mi mohli odobrať celý príspevok na opatrovanie, volala som na ÚPSVAR. Tak matka chce dieťaťu pomoc a nemá ako ...chorý systém. Môže to byť aj tak, že nakoniec bude možné ísť iba na 10 dní na redukčný pobyt ako samoplatci.

Aktuálne sa žiaľ Lukáško nebude môcť vrátiť do školy budúci týždeň  z dôvodu novej hospitalizácie, samozrejme spolu so mnou v nemocnici pre Tracheobronchitit sac diff et obstructiva, CRP 53. Je to vlastne zápal priedušnice a priedušiek.

19.4. nás prevažujú do Podunajských Biskupíc na vyšetrenia, tam je špecializované neufologické pracovisko. 

Ani sme nestihli dokončiť ambulantnú kúpeľnú v kúpeľoch Nimnica, ešte nám zostávajú 4 dni.

Zároveň by som sa chcela poďakovať všetkým doterajším aj budúcim darcom / darkyniam. 

S úctou

Salayová 


Kúpeľná liečba po prekonaní ťažkého infektu dýchacích ciest6. mar 2024

Dobrý deň,

Chcela by som doplniť aktualizáciu. V apríli od 02.04. do 24.04. má syn Lukáško absolvovať kúpeľnú liečbu po prekonaní ťažkého infektu dýchacích ciest. Budeme 3 týždne dochádzať do kúpeľov v Nimnici. Kúpeľňa liečba je na regeneráciu dýchacích ciest po hospitalizácii v NÚDCH pre silný obojstranný zápal pľúc a potvrdený RSV vírus. Napriek tomu, že liečba je schválená zdravotnou poisťovňou, bude sa denne doplácať, síce denne to nie je vysoká suma: 3 eurá no za 21 dní to už je 63 eur + cestovné náklady. 

Zároveň sa chcem poďakovať všetkým doterajším darcom za finančnú podporu. 

Prosba o finančnú pomoc s úhradou stravy počas hospitalizácie Lukáška v NÚDCH22. jan 2024

Dobrý deň,

Na úvod by som sa chcela poďakovať všetkým darcom, ktorý doteraz finančne prispeli. Zároveň by som chcela poprosiť všetkých dobrých o finančnú pomoc stravy počas hospitalizácie v NÚDCH. Všetko sa to začalo ešte 23.12.2023 keď Lukáško začal mať bolesti, ktoré sa 24.12.2023 zhoršili. Dňa 24.12.2023 som s Lukáškom išla ráno na pohotovosť, to mal ešte len mierne zvýšené CRP, dostal ATB Zinnat. Po 3 dňoch užívania ATB dostal horúčku 39.0 a zrýchlene aj ťažšie dýchal. Dňa 27.12.2023 kontrola u pediatra, CRP už 116, ihneď sme išli na príjem na detské oddelenie ešte u nás v Považskej Bystrici pre zápal pľúc. Ešte v sobotu toho týždňa nás previezli do Bratislavy do NÚDCH pre zhoršenie saturácie a dýchanie. Lukáška hospitalizovali na ARO, Dňa 31.12.2023 museli Lukáška zaintubovat a uviesť do umelého spánku v ktorom bol 2 týždne. Zápal pľúc už obojstranne a potvrdený RSV vírus.  Bolo to veľmi ťažké a este stále je, navyše ja som ochorela tiež takže 2 týždne som sa musela liečiť doma. Pred 3 dňami Lukáška extubovali, už nie je v umelom spánku no zostala mu ešte hadička na prijímanie špeciálnej tekutej stravy a čaju. Postupne začíname cvičiť - rehabilitovat, zatiaľ s rukami a nohami v ľahu. Pred 3 dňami Lukáška z ARA previezli na detské oddelenie pediatrie tu v NÚDCH, už môžem byť s Lukáškom na izbe celodenne. Ešte potrvá nejaký čas, kým sa úplne zotaví. Lukáško je už pri vedomí no ešte prejde mnoho času, kým nás budú môcť pustiť do domácej starostlivosť. 

Chcela by som týmto poprosiť o finančnú pomoc z financovaním stravy pre mňa ako sprievodcu. Celodenná strava pre sprievodcu stoji 15,20 eurza 1 deň. Funguje to tak, že sa dobíja na týždeň vopred vydaná čipová karta na výdaj stravy. Týždenné náklady na stravu pre sprievodcu sú takmer 90 eur. Poplatok za ubytovanie sprievodcu je 3,30 eur / deň, to nie je vysoká čiastka, najvyššiu položku tvorí poplatok za stravovanie. 

Pokiaľ sa rozhodnete finančne nás podporiť, budem veľmi vďačná za pomoc.

S úctou 

Salayová 

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?