Menu

Každé dieťa si zaslúži peknú nemocnicu

Trvanie výzvy: 16. júna 2023 - 14. júna 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Zabezpečenie finančných prostriedkov pre Kliniku detskej neurológie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Finančné prostriedky sa použijú na: nákup lôžok pre rodičov, telocvičňu pre špeciálnu fyzioterapiu detí, terapeutickú miestnosť pre psychológov, kuchyňu pre rodičov, vybavenie izieb, celkové vizuálne spríjemnenie oddelenia pre deti.

Príbeh

Každé dieťa si zaslúži peknú nemocnicu

Mnohí ste na vlastnej koži zažili ten pocit, keď ležíte s vaším dieťatkom v nemocnici. Ak ste mali šťastie, tak to bolo len pár dní. Čo však, ak diagnóza vášho dieťaťa si vyžaduje hospitalizáciu aj celé mesiace? A choroba vášho najmilšieho ho sprevádza celý život? Presne také náročné sú diagnózy na Klinike detskej neurológie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Na klinike ležia deti s vrodenými vývojovými chybami mozgu a miechy, s detskou mozgovou obrnou, s ochoreniami svalov a periférnych nervov, deti po závažných poraneniach mozgu a miechy, sklerózou multiplex a inými ochoreniami. Ide väčšinou o veľmi vážne diagnózy a postihnutia, ktoré dieťa sprevádzajú celý život.

Momentálne NÚDCH rekonštruuje celé oddeleniepre tie najvážnejšie detské neurologické diagnózy. To, čo však nemocnica potrebuje, je pomôcť s vybavením rôznych priestorov pre deti a aj rodičov tak, aby sa cítili čo najpríjemnejšie. Pre rodičov potrebujeme stabilné rozkladacie lôžka, úložné priestory, kuchynku. Pre malých pacientov chceme vybudovať telocvičňu, bezpečný a útulný priestor pre terapie s psychológmi a celkovo spríjemniť prostredie oddelenia tak, aby týždne či mesiace u nás boli čo najznesiteľnejšie. 

Lôžka pre rodičov:

  • pohodlné a kvalitné rozkladacie lôžka, aby si rodičia cez noc čo najviac oddýchli a načerpali sily.

Telocvičňa:

Fyzioterapeuti sa snažia o  rozvoj dieťaťa nielen po pohybovej stránke, ale aj tej percepčnej a kognitívnej. Používajú rôzne pomôcky určené na udržanie rozsahu pohybov v jednotlivých kĺboch, udržanie svalovej sily, navodenie správnych pohybových stereotypov a samotnú mobilizáciu pacienta. 

  • stropný zdvihák - pomáha fyzioterapeutom zabezpečiť pri cvičení bezpečnosť pacienta, nakoľko často je váha väčšieho dieťaťa porovnateľná sváhou dospelého človeka; tento typ pomôcok motivuje pacientovk samostatnosti,

  • Bradlyho chodník a  chodníkna nácvik chôdze - fyzioterapeut sa snaží pacienta naučiť správny stereotyp chôdze; sleduje dĺžku kroku, rýchlosť krokov, postavenie tela, trénuje sa chôdza po rovine, po schodoch, po šikmej ploche,

  • žinenky, rebriny, fit a overball lopty, gumy na cvičenie,
    senzorické pomôcky na jemnú motoriku, ktoré pomáhajú s prepojením s centrálnou nervovou sústavou,
    biolampa pre ležiacich pacientov, ktorým sa tvoria preležaniny,
    zrkadlo a výzdoba stien. 

Priestory pre detských psychológov a terapie:

Psychológoviasú neoddeliteľnou súčasťou zdravotníckeho tímu. Aj na základe ich vyšetrení sa stanovuje diagnóza a samotná terapia. Často vyšetrujú deti, ktoré ťažko spolupracujú a s ktorými je náročné už len nadviazať kontakt (detis vývinovými poruchami, mentálnym, telesným alebo viacnásobným postihnutím, s poruchami správania, traumatickým poškodením mozgua pod.) Pre pani psychologičky by sme potrebovali zariadiť a vybaviť dve navzájom prepojené miestnosti, v ktorých sa deti budú cítiť príjemne a bezpečne:

  •  pracovno-diagnostická miestnosť
    -  pracovné stoly so stoličkami, úložné priestory; pohodlná sedačka, kresielka, konferenčný stolík, koberec,
    -  pomôcky na diagnostiku, pretože naši psychológovia síce pri vyšetrení nepotrebujú žiadne prístroje, ale potrebujú rôzne vyšetrovacie metódy, ktoré sú finančné náročné

  •  terapeutická miestnosť a herňa ideálne s prvkami Snoezelenmetodiky
    -  ide o špeciálnu metodiku, kedy sú súčasťou priestoru rôzne zvukové alebo svetelné prvky napomáhajúce nadviazať kontakt s deťmi s rôznymi poruchami a celkovo prispieť k lepšej komunikácii, uvoľniť stres a navodiť pocit pohody
    -  zatemnenie a odhlučnenie priestoru pre nerušenú prácu (závesy/rolety,odhlučnené dvere
    -  hračky a úložné priestory, koberec

Izby pre pacientov:

  • vybavenie na izby – nočné stolíky, stôl a stoličky, úložné priestory, prebaľovacie pulty, polohovateľné kreslá

  • výzdoba stien vhodná pre detského pacienta (nálepky/obrázky)

 Kuchynka pre rodičov:

  • kuchynská linka so základnými spotrebičmi (malá chladnička,mikrovlnka, kanvica) 

  • stôl, stoličky

Balkóny:

Dva balkóny sa v prípade úpravy budú môcť používať ako priestor na rozptýlenie a oddych od uzavretých priestorov

  • mreže po strop pre bezpečnosť pacientov, prekrytie dlažby/umelýtrávnik

  • stoličky, stolíky, hračky, kvetiny

O živote jednej z najnáročnejších kliník v Národnom ústave detských chorôb sme sa rozprávali s jej prednostkou, doc. MUDr. Miriam Kolníkovou, PhD. Viac si môžete prečítať v našom blogu TU.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?