Menu

Iniciatíva Inakosť

Iniciatíva Inakosť

Náš príbeh

Iniciatíva Inakosť spája ľudí a organizácie, ktoré hľadajú riešenia na zlepšenie života LGBTI ľudí, aby boli plnohodnotnou súčasťou svojich rodín, pracovných a školských kolektívov, miestnych spoločenstiev, cirkví a celej slovenskej spoločnosti.

Utváranie komunity je pre nás najmä o zmene, či už pre jednotlivcov alebo pre širšiu spoločnosť. Poskytovanie psychologického a právneho poradenstva, organizovanie spoločenských, kultúrnych a športových akcií, vedenie diskusií, zdieľanie príbehov a skúseností, to sú všetko aktivity, ktorými sa my a naše členské organizácie snažíme osloviť LGBTI ľudí na Slovensku. Tieto aktivity pomáhajú LGBTI ľuďom uniknúť z izolácie, dosiahnuť pomoc, keď ju potrebujú, rozvíjať sebauvedomenie a kolektívne povedomie a posilňujú ich na ich ceste za lepším životom. Situáciu a názory komunity zisťujeme v pravidelnom Celoslovenskom LGBT prieskume. Historickú pamäť komunity oživujeme pripomínaním si odkazu Imricha Matyáša. Každoročne organizujeme Filmový festival inakosti a prevádzkujeme poradenské centrum inPoradňa

Láska zohráva kľúčovú úlohu pre šťastný život ľudí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu, či rodovú identitu. Gejské a lesbické páry zdieľajú rovnaké hodnoty ako ostatné páry, rovnako si cenia svoje rodiny a výpomoc svojim blízkym. Mnohé páry rovnakého pohlavia sa delia o rovnaké povinnosti ako zosobášené páry. Bez právneho uznania štátom však nedostávajú rovnaké uznanie a ochranu pre svoje rodiny ako zosobášené páry. Bez ohľadu na to, že prijali zodpovednosť za blaho svojich detí a partnerov tak po hmotnej, ako aj emocionálnej stránke, z právneho hľadiska majú prinajlepšom štatút spoločnej domácnosti. Bez práva na sobáš sú páry rovnakého pohlavia a ich deti ukrátené doslova o množstvo právnych a hmotných zodpovedností a foriem ochrany, ako aj o citový, spoločenský a duchovný rozmer, ktorý manželstvo pre mnohých má. Preto sme založili platformu Životné partnerstvo, ktorá chce uzákoniť túto formou právneho uznania spolužitia dvoch osôb.

Facebook
www.facebook.com/inakost

Web
inakost.sk

Stručný popis organizácie

Občianske združenie Iniciatíva Inakosť sa zasadzuje o vytváranie férovej spoločnosti, v ktorej sú všetci ľudia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach. Naším poslaním je zlepšovať život LGBTI+ ľudí na Slovensku, aby mohli byť sami sebou, cítili sa bezpečne a boli rešpektovaní a prijatí.

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete ukončiť odosielane tohto daru?

Úprava platby

Dátum

Podporovaná výzva

Variabilný symbol

Suma