Menu

Rehoľa piaristov na Slovensku

Rehoľa piaristov na Slovensku

Náš príbeh

Rehoľa piaristov je rehoľný rád založený sv. Jozefom Kalazanským. Hlavným poslaním piaristov je integrálna výchova detí a mládeže, zvlášť chudobných.


Rehoľa piaristov je rehoľný rád založený sv. Jozefom Kalazanským. Hlavným poslaním rádu je integrálna výchova detí a mládeže, zvlášť chudobných. Kalazanského vyučovacie metódy boli v mnohom prelomové a moderné. Ako prvý uskutočnil myšlienku bezplatne vzdelávať chudobné deti a vychovávať ich. V praxi už v 17. storočí realizoval ekumenizmus a demokraciu v školstve, keď vedľa seba v laviciach sedeli deti rozličných vierovyznaní, chudobné deti i deti bohatých fundátorov. Na území Slovenska pôsobia piaristi od roku 1642. 


V súčasnosti pôsobia v štyroch mestách: Nitre, Trenčíne, Prievidzi a vo Svätom Jure. Činnosť rehole je zameraná na prácu s mládežou predovšetkým v školách, ale i prostredníctvom mimoškolských aktivít.
Rehoľa piaristov na Slovensku je zriaďovateľom troch škôl, ktoré v súčasnosti navštevuje viac ako 1600 detí a študentov od materskej školy, cez základné školy až po gymnazistov, či študentov strednej odbornej školy. 
Okrem toho pri mimoškolských aktivitách úzko spolupracuje s občianskym združením KALAZANS – Združenie detí a mládeže pri organizovaní letných táborov pre deti a mládež, športových, kultúrnych a charitatívnych podujatiach.
Okrem práce s deťmi a mládežou sa venujeme aj formácii spolupracovníkov laikov prostredníctvom Piaristickej fraternity na Slovensku, ktorí následne vypomáhajú pri organizačno-pastoračných aktivitách. V súčasnosti takouto formou spolupracuje na Slovensku s rehoľou piaristov viac ako 70 mladých dobrovoľníkov a vyše 100 zamestnancov škôl a školských zariadení.
Cieľom rádu piaristov je prostredníctvom pastoračnej činnosti, v duchu hesla zakladateľa „Zbožnosť a veda“, vytvárať priestor pre vzdelávanie a realizáciu mladého človeka, od predškolského veku až po začlenenie dospelého jedinca do spoločnosti. Prostredníctvom inštitucionálneho zastrešenia v jednotlivých organizačných zložkách prinášať personálne kapacity, fungujúcu organizačnú infraštruktúru, pozdvihnúť duchovnú, spoločenskú a vzdelanostnú úroveň. Neustálou preventívnou prácou a sprevádzaním mladých chceme prispievať k výchove duchovne zrelých ľudí nielen v kresťanskej spoločnosti, ale i mravne zodpovedných občanov.  


Získané finančné prostriedky budú využité na pastoračno-formačné aktivity práce s deťmi a mládežou na Slovensku za účelom dosahovania vyššie uvedených cieľov. Za akúkoľvek formu pomoci a spolupráce sme všetkým našim darcom a spolupracovníkom vopred vďační.


Stručný popis organizácie

Rehoľa piaristov je rehoľný rád založený sv. Jozefom Kalazanským. Hlavným poslaním piaristov je integrálna výchova detí a mládeže, zvlášť chudobných.

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete ukončiť odosielane tohto daru?

Úprava platby

Dátum

Podporovaná výzva

Variabilný symbol

Suma