Menu

Damiánkov sen

Trvanie výzvy: 17. mája 2021 - 17. mája 2022

Cieľ výzvy

Vyzbierať peniaze pre nášho syna, aby mohol absolvovať rehabilitačný pobyt.

Autor výzvy

Príbeh

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm....

Damiánkov sen

Trojročný Damiánko žije so svojou rodinou v Prešove. Narodil sa o minútu skôr akojeho sestrička Danielka, s nízkou pôrodnou hmotnosťou 1550g a 39 cm. Sú to dvojvaječné dvojičky. Damiánko však nemal toľko šťastia, ako jeho sestrička, ktorá sa narodila zdravá. Náš Damik sa narodil so vzácnou diagnózou – downov syndróm. Obidvaja boli mesiac v inkubátore na JISKe, keďže sa narodili ako predčasniatka v 32 týždni tehotenstva. Damiánko užv nemocnici bol sondovaný, nevedel sa dojčiť ani piť mlieko z fľaše. V deň prepustenia z pôrodnice nás všetkých prekvapil, akoby tušil, že ide domov a začal piť mlieko z fľaše. Už vtedy bol pre nás bojovník. Potom začal dlhý rad rôznych vyšetrení. Bol sledovaný skoro u všetkých špecializovaných zdravotných ambulanciách. / neurológia, hematológia, endokrinológia, rehabilitačne atd./ Ani po nejakej dobe Damiánkovi nevedeli lekári namerať sluch v pravom ušku. Diagnostikovali mu jednostrannú stratu sluchu.

Od narodenia sme začali s Damikom cvičiť Vojtovu metódu, neskôr Bobath cvičenia. Od 8. mesiacov navštevujeme rôzne aktivity – playwisely, znakovanie, plávanie, hipoterapiu, rehabilitačne pobyty, ktoré ho posúvajú do predu vo vývoji a robí pokroky. Náš bojovník je veľmi šikovný a statočný, všetko sa učí napodobňovaním od svojho anjela strážneho – od svojej sestričky Danielky. Keďže vyrastajú spolu, všetko chce robiť to čo aj ona. Aj keď to má dosť ťažké, keďže jeho motorický a verbálny vývin je výrazne oneskorený. Ale snaží sa, čo je v jeho silách.

Damiánko má ešte staršiu 13 ročnú sestru, od ktorej sa tiež toho dosť naučí, väčšinou samé huncútstva. Ako 2 a pol ročný začal sám chodiť, a však jeho chôdza je stále nestabilná, kôli jeho disfunkcii brušných svalov a centrálnemu hypotonickému a hypermobilnému syndrómu.

Damiánko je od narodenia sledovaný aj na kardiológii pre srdcovú vývojovú vadu, má defekt predsieňovej priehradky. Veľmi si želáme, aby náš Damik raz začal rozprávať a ja ako jeho mamka, veľmi sa teším na ten deň, keď Damiánko mi povie ,,mama ,,. Zatiaľ má oneskorený vývoj reči, vydáva len zvuky, ale pevne verím, že raz sa mu to podarí, keďže je pre nás hrdina.

Všetky naše tri deti milujeme a máme rovnako radi, nerobíme medzi nimi žiadne rozdiely. Berieme aj toto naše usmievavé slniečko ako zdravé a bežné dieťa, ktoré má svoje sny a túžby, ako všetky ostatné deti. Naše dvojičky bojovali, keď sa narodili i keď nemali priaznivý štart do života, ale dokázali to. Teraz je rad na nás, aby sme spravili všetko pre nich, aby aj Damiánko napriek svojim diagnózam mal ten život lepší a krajší, hlavne plnohodnotnejší. A preto sú pre neho rehabilitácie veľmi dôležité, síce účinne ale veľmi drahé, keďže nie sú preplácane poisťovňami. V rodine pracuje len ocino, ja som na predlženom rodičovskom lebo Damika nezobrali do bežnej škôlky,je stále plienkovaný.

Preto sa obraciame na všetkých srdečných a milých ľudí, ktorí chcú a môžu nám pomocť prispieť na Damiánkove rehabilitácie, aby ho posúvali dopredu vo vývoji.

Damiánko má veľký dar od Boha, pretože keď sa usmeje svojim úprimným úsmevom, hneď je deň krajší.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?