Menu

Lukáškové kolesá

Trvanie výzvy: 4. januára 2022 - 11. mája 2023

Cieľ výzvy

Náš sen je dopriať Lukáškovi čo najväčšie pohodlie. Chceme mu zabezpečiť auto, kde bude mať on čo najväčší komfort pri cestovaní na lekárske kontroly a spoločné výlety. Avšak na dofinancovanie potrebujeme 15 000 eur, čo z našich zdrojov nevieme zabezpečiť.

Príbeh

Lukáškové kolesá

Kolesá pre Lukáška v podobe auta, ktoré mu bude pohodlné na prepravu k lekárom, na rehabilitácie a na spoločné výlety. Luky nemá nič v živote jednoduché a ako rodičia mu chceme dopriať čo najlepší život.

Píšem s prosbou pre lepší život pre syna Lukáška. Luky je naše prvé vytúžené dieťa. Nedostal však do vienka to najdôležitejšie  ZDRAVIE. Narodil sa predčasne v 25 tt čo je 6 miesiac.  Vážil 700 gramov a meral sotva 30 cm. Narodil sa akútnou sekciou a od prvej minúty musel bojovať o svoje miesto na tomto svete. Hneď po narodení bol napojený na prístroje, ktoré mu pomáhali prežiť. Luky však aj napriek snahe lekárov zakrvácal do mozgu 3. stupňa. Po pár dňoch nám lekári povedali, že náš chlapček zomiera. Nemal vyvinuté tenké črevo. Vtedy sme sa rozhodli, že Lukáška dáme pokrstiť. Bolo to veľmi náročné. Jeho krst bol v ohrození života.  Previezli ho na ARO kde podstúpil 6  hodinovú operáciu. Jeho stav bol dlhé týždne kritický, no bojoval ako lev.  Odobrali mu dve tretiny tenkého čreva. Luky však ani po mnohých pokusoch od odpojenia od prístrojov nevedel dýchať sám. Bola mu spravená tracheostómia (otvor v krku ) a bol závislý od kyslíka. Následne mu spravili PEG ( hadička do žalúdka, cez ktorú dostáva stravu). Napriek všetkému mu strava nepostačovala a museli mu spraviť dlhodobý cievny vstup ( hickman) , cez ktorý dostával výživu do žily. Tento vstup mu však opakovanie spôsoboval otravu krvi (sepsu). Podstúpil veľké množstvo narkóz. Nedostatočné vyživovanie spôsobilo rachitídu ( lámavosť kostí) .  Už ako bábätko mal zlomenú každú končatinu. Nie raz bojoval o svoj život.                                                              

Z nemocnice sme odchádzali  po 11 mesiacoch so všetkými prístrojmi.                                                               Nikdy sme nepochybovali o tom, že spoločne to zvládneme. V domácom prostredí Luky napredoval. Postupne prestal byť závislý od kyslíku, potom mu zrušili tracheostómiu aj keď dierku v krku bolo nutné mu nechať.  Vďaka tomu sme mu nie raz vedeli zachrániť život. Keď mal Luky 2 roky dostal chrípku. Pre mnohých zvládnuteľná choroba, no pre Lukyho to bol doslova boj o život. Skončil na ÁRE.                                                                      Našli sme si systém v stravovaní, aby mu postačovala iba strava. Papať však dostáva každú hodinu.                      V roku 2017 dostal Luky epilepsiu. Je to pre nás veľmi náročné, pretože pri záchvatoch máva zástavu dýchania a často sa stáva, že  ho musíme oživovať.                                                                                                          Napriek tomu sme sa naučili fungovať aj s touto jeho diagnózou.

Prognózy lekárov boli zlé, tvrdili, že sa nedožije 2 rokov. Dnes má 8. Jeho chuť do života je neskutočná.                V januári tohto roku sa naša rodina rozrástla. Luky je veľký brat. Narodil sa nám druhý syn Samko.  Luky zbožňuje Samkovu pozornosť a jeho mojkanie a Samko má veľmi rád Lukáška . 

Aby sme však Lukáškovi dopriali všetko čo potrebuje je pre nás finančne náročné.                                               Rehabilitácie môže absolvovať iba v súkromých centrách, potrebuje špeciálnu stravu (do mesiaca kupujeme 20 kg mäsa) a dokupujeme množstvo zdravotníckeho materiálu, ktorý potrebuje navyše.                                          Momentálne riešime pre neho špeciálny kočík a autosedačku, čo sa cenovo pohybuje v tisícoch eur . Naše staré auto, kotré má pól milióna kilometrov nám dosluhuje.  Je pre Lukyho malé, aby sme mu zobrali nutné veci a aj kočík. Chceme Lukáškovi dopriať pohodlnú cestu na rehabilitácie, na kontroly a návštevy lekárov a dopriať mu spoločné výlety.                                                                                                                                            Túžime po tom, aby naši chalani mohli svet spoznávať spoločne. 

Naše možnosti dofinancovať auto sú takmer nulové. Neprotrebujeme auto pre naše pohodlie, ale aby mal Luky čo najpohodlnejšie cestovanie. 

Prosíme každého o pomoc, aby aj Lukáško mohol s nami spoznávať svet.                                                           Luky má 8 rokov a samostatne nedokáže nič. Je úplne závislý od nás a my mu chceme dopriať plnohodnotný život a vidieť na jeho tvári stále jeho krásny úsmev.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?