Menu

Z domu, kde rodina bývala zostali len tehly

Trvanie výzvy: 24. marca 2022 - 30. júna 2022

Cieľ výzvy

Rehabilitácie

Príbeh

Z domu, kde rodina bývala zostali len tehly

Rehabilitácia v špecializovanom rehabilitačnom centre môže malého Miška zachrániť od diagnózy DMO a fyzického a psychického znevýhodnenia (ťažkého postihnutia).

Michajlik sa narodil v meste Cherson na Ukrajine a v súčasnosti má 6 mesiacov. Zatiaľ čo jeho otec bojuje dnes v prvej línii pri obrane svojej krajiny, zápasí niekoľkomesačné bábätko s množstvom rizikových diagnóz u nás na Slovensku.

Michailikov otec je dôstojník ukrajinskej armády a zúčastňuje sa na obrane svojej krajiny. Mama je učiteľkou výtvarnej výchovy. Michajlik bol vytúženým dieťaťom, manželia čakali dlhých desať rokov, kým ich konečne Boh obdaril synčekom.

Michajlik sa narodil predčasne cisárskym rezom. Hneď po pôrode mal problém s pľúcami a následne prekonal stafylokokovú infekciu. Na prístrojoch zabezpečujúcich dýchanie na oddelení intenzívnej medicíny strávil viac ako mesiac. V nemocnici bol aj pokrstený a denno denne pri ňom boli jeho milujúci rodičia. Jeho zdravotný stav sa však nezlepšoval a Miškovi sa spustilo ešte rozsiahle krvácanie do mozgu… Keď sa zdalo, že Miško vybojoval svoje miesto na tomto svete, dostal infekciu koronavírusom. COVID už Miško zvládol ako skutočný rytier!

Dlhodobo nedostatočné dokrvenie mozgu si však vyberá svoju daň v podobe poruchy činnosti centrálnej nervovej sústavy. Tá býva príčinou výrazne slabého svalového napätia a zaostávania vývoja dieťaťa, ktoré sa zvykne neskôr diagnostikovať ako detská mozgová obrna. Rodičia prirodzene zvolili pre Michajlika intenzívny rehabilitačný plán, avšak naplánovanú rehabilitáciu na Ukrajine znemožnila desivá realita: vojna. Keď vypukla, strávili Michajlik s mamou a babkou tri dni v pivnici. Sídlisko,  kde bývali, bolo ostreľované a bombardované,až nakoniec z domu, kde rodina bývala zostali len tehly. Tatianu s Michajlikom na úteku pred vojnou dobrosrdečne prijalo Slovensko. Dobrovoľníci sa o nich postarali, za čo im je rodinka nekonečne vďačná. Majú strechu nad hlavou a jedlo.

Michajlik nutne potrebuje terapeutickú intervenciu. Intenzívna rehabilitácia v špecializovanom rehabilitačnom centre môže malého Michajlika zachrániť od diagnózy DMO a fyzického a psychického znevýhodnenia (ťažkého postihnutia). Matka s bábätkom má zo sebou len niekoľko tašiek a minimum finančných prostriedkov…

Prosíme Vás milí Slováci, podporme malého bojovníka v jeho snahe za lepším životom. Nepripusťme vojnu ničiť životy. Na akútnu rehabilitačnú starostlivosť pre Michajlika tu na Slovensku je potrebných 2290 Eur.

Vopred všetkým srdečne ďakujeme!


Aktualizácie

Chyba už len 700 Euro na druhu rehabilitáciu!1. jún 2022

Na konci mája 2022, 3 mesiace po vypuknutí vojny a úteku z juhu Ukrajiny, končí Miškova prvá  rehabilitácia v ADELI. Malý bojovník, syn dôstojníka, ktorý práve bráni Odesu, obliekol sa na “rozlúčkovú” fotku na počesť otca. Ale nelúčime sa s ním nadlho: za mesiac sa tešíme na ďalšie stretnutie, lebo v rehabilitáciach potrebuje pokračovať.

V prvej rehabilitácii Miška podporilo veľa ľudí pri zbierke na portáli ľudiaľuďom. Na druhú rehabilitáciu mu krásnou sumou 2000 Eur prispela Nadácia ADELI. Pred príchodom na ďalšiu rehabilitáciu chýba Miškovi suma okolo 700 Eur. Treba myslieť na to, že mama Tatiana prichádza na pobyt úplne bez ničoho. Namiesto stravy pre seba kupuje plienky a stravu pre Michajlíka. Ten  však rehabilitáciu urgentne potrebuje, musí „makať“ naplno, kým je jeho mozog v nízkom veku pripravený prijímať tísíce podnetov, aby sa naučil používať svoje telo a myseľ.

Mamina Tatiana sa po prvom pobyte neuveriteľne teší:

„Miško začal výrazne lepšie držať hlavičku, oveľa aktívnejšie používa nožičky, otvorili sa mu ručičky, dovtedy zovreté v päsť. Už sa vie otočiť na bruško, pohyb naspäť zatiaľ neovláda. Všímam si lepší očný kontakt, očká mu menej “utekajú” do strán, začal veľmi aktívne džavotať. Prestal sa báť zostať bezo mňa – neplače na rukách terapeutke, takže začal asi viac dôverovať ľudom.“

Počas terapie naučili terapeutky mamu viaceré cviky, vrátane špeciálnych cvikov z Vojtovej metódy. Je z toho potešená a odchádzajúc z ADELI už vie ako bude cvičiť s Miškom „doma“. Taktiež v ADELI Miškovi odporučili ďalšie špeciálne vyšetrenia, čo by pomohli bližšie určiť príčiny zaostávania vývinu a efektívnejšie s ním pracovať. Rodina plánuje navštíviť detského neurológa a očného lekára, spraviť vyšetrnie EEG a sonogram mozgu.

Tak intenzívne, dôsledné a na seba nadväzujúce cvičenia, ako v ADELI, sme ešte nezažili. Som nesmierne rada, že nás táto krajina prijala v takej ťažkej situácie a ľudia nám pomohli dostať sa na takú super rehabilitáciu. Veľká vďaka!“ – vraví matka Tatiana.

Milí kamaráti! Nenechajme Michajlíka s mamou v tomto samého! Pomôžme mu zase spolu nastúpiť na ďalšiu rehabilitáciu a dostať sa na ďalší stupienok k cieľu byť zdravý. Vopred všetkým ďakujeme!


Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?