Menu

Nový začiatok

Trvanie výzvy: 24. marca 2022 - 31. decembra 2022

Cieľ výzvy

náklady na živobytie, strava, drogéria

Príbeh

Nový začiatok

Staňte sa aj vy súčasťou nových začiatkov ukrajinských žien utekajúcich pred vojnovým konfliktom.

25. 2. 2022

Sviečkový pochod za mier na Ukrajine bol mostom, ktorý spojil mnohých. Slovákov, ukrajincov, ľudí ochotných pomôcť, venovať svoj čas. 27. 2. 2022 sme začali budovať Ukrajinský dom v Žiline. O pár sme v ňom vytvorili 22 lôžok, pohotovostný sklad potravín, oblečenia, drogérie a hygienických potrieb a miestnosť pre registráciu a poskytovanie informácií. Po nociach sme hľadali ubytovanie pre utekajúce ženy a ich deti, cez deň sme vybavovali zariadenie, zháňali potraviny. Jednou zo žien, ktorá potrebovala pomoc bola aj Viky. 

Kto bola VIKY

35 ročná Viktória je mamina 2 detí. Pochádza zo západnej Ukrajiny, z mesta Rivne, kde spolu s manželom viedli rodinnú firmu, v ktorej pracovala ako vedúca skladu. S radosťou sa starala o svoje deti, na záhradke pestovala zeleninu, rada varila, chodila na výlety.

Kto je VIKY

do 24. 2. 2022. V deň kedy sa začala invázia ruských vojsk v jej krajine. Svoj obchod boli s manželom nútení zatvoriť a zostali doma. Keď zazneli sirény, Viky s manželom a deťmi bežali do pivnice. Schovať sa. Tam, v tme, v strachu a so slzami v očiach čakali čo bude. Najhoršie to bolo v noci. Spávať chodili oblečení. Viky sle nespala, nemohla. Keď sa situácia zhoršovala, s manželom sa rozhodli že bude najlepšie, ak s deťmi odíde. Utečie. Zo svojho domu, ktorý si spoločne postavili. Zo svojho domova, ktorý si spoločne budovali. Zo svojho života, ktorý dovtedy mala. S plačom uisťovala manžela, že to bude len na chvíľu, že musí zachrániť deti a vráti sa čo najskôr. O pár dní. Nanajvýš týždňov. S pár vecami v taške a strachom opustila svojho muža, svoj domov a verila, že cestu na hranicu prežijú. Po náročnej ceste cez Ukrajinu a poľsko objala 3. 3. 2022 svoju kamarátkou Irynu, v bezpečí jej domu pri Žiline. Konečne sa mohla vyspať bez strachu že sa ozve siréna. Konečne mohla spať v pyžame. O pár dní keď bola s dcérkou na záhrade a letelo lietadlo jej dcérka povedala: Mami rýchlo poď, musíme sa skyrť do pivnice, letí lietadlo!. Viky ju pritúlila, pohladkala a uistila, že tu sú v bezpečí. O pár dní v Rivne, meste odkiaľ utiekla pri útoku na televíznu vežu zahynulo 19 ľudí. 

Kto môže byť VIKY

Spomínam si na to, ako mi to so slzami v očiach hovorila. Odišla sa vyplakať do skladu. Do potravinovej banky, pri zrode ktorej stála jej kamarátka Iryna a kde Viky už pár dní pomáhala ako dobrovoľníčka. Vydávala potraviny iným ukrajinským ženám a ich deťom. Bez zbytočnej ľútosti, ktorá môže viac uškodiť ako pomôcť. Bez predsudkov, jazykovej bariéry, s úsmevom a nádejou v srdci. Bez nároku na odmenu. Pretože tí ktorí pomáhali s ňou, sami peňazí nazvyš nemali. A preto ju nemohli zamestnať. To sa ale môže zmeniť práve vďaka vám. Vďaka vašim príspevkom dokážeme zamestnať Viky a budeme mať na jej výplatu. A nilen ju. V sklade oblečenia pomáha Katka. V pohotovostnom sklade má všetko pod palcom Valia. Registráciu prichádzajúcich osôb robí Tatiana a Aňa. S prekladmi pomáha Iryna. Voľnočasové aktivity pripravuje Larysa a Aňa. Olesyia dňom nocom komunikuje s políciou, úradmi. Inna je v kontakte so ženami ktorým sme našli ubytovanie. 

A je ich ešte omnoho viac. Zodpovedných žien, ktoré utiekli a pomáhajú iným, aby mali ľahší NOVÝ ZAČIATOK. Veríme, že sa im to podarí. Práve vďaka vám.

ĎAKUJEME

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?