Menu

Pomoc pre Tadeáška s autizmom a jeho mamičku

Trvanie výzvy: 21. júla 2022 - 21. júla 2023

Cieľ výzvy

Dofinancovanie Auta. Zabezpečenie potrieb pre Tadeáška na terapie, ktoré sú veľmi nákladné no dôležité, na liečbu a ak sa podarí aj liečebný pobyt.

Príbeh

Pomoc pre Tadeáška s autizmom a jeho mamičku

Tadeáško má 3 rôčky a začala sa pre neho a jeho mamu neľahká cesta. Chodí na rôzne terapie : Physio canisterapie - Fyzioterapia - integrovaná canisterapia - masáž - cvičenie v závesnom systéme - tejpovanie - spidersuit - motren - Centrum Physio Canis ZA
Navštevuje špeciálnu škôlku. Potrebuje sa naučiť rozprávať, cvičiť a vnímať okolie, zvládať návaly hnevu a frustáciu z okolia.
Potrebuje dofinancovať kúpu auta, ktoré je preňho nevyhnutné.
S dobrými ľuďmi to dokáže

Ahojte priatelia, dobrý ľudia

Volám sa Tadeáško a mám 3 rôčky. Narodil som sa  v apríli 2019 zdravý ako buk. Podľa navštev lekárky v Bratislave som sa vyvíjal v poriadku. Potom sme sa presťahovali naspäť do Žiliny a vrátil som sa k pani doktorke Daubnerovej     / marec 2022/.  Keď som prišiel na vstupnú prehliadku ostala zarazená a oznámila mame, že je tam podozrenie na Detský Autizmus. Mama so starou mamou ihneď so mnou navštívili odborných lekárov, ktorý potvrdili moju diagnózu: Pervazívna vývinová porucha, Detský Autizmus. Pre moju rodinu to bola rana a zároveň úľava. Dovtedy si maminka stále myslela, že to ona nezvládala, že zlyhala ako matka a veľa, veľa výčitiek voči sebe ....On bol problém niekde inde. V mojej chorobe.  Som aktívny od rána do večera. Moja starká ma volá,, Motorová myš". Ako sa ráno zobudím nezastavím sa kým nejdem spať. Preto mi mama vymýšľa aktivity a výlety, pre mňa bezpečné. Nemôže ma nechať ani sekundu samého, vždy niečo vyvediem a neraz som si aj ublížil. Teraz keď už je nad slnko jasné čo mi je, spolu na tom pracujeme.Pani doktorka nám povedala, že do piatich až siedmich rokov sa dá ešte urobiť veľký pokrok s mojou hlavičkou. 

Sme na začiatku cesty, nevieme čo nás ešte čaká. Chodíme na rôzne terapie. Taktiež som nastúpil  do špeciálnej škôlky pre Autistov v Žiline....Absolvujem Physio canisterapie, ktoré sa zintenzívňujú a mnoho vyšetrení a cvičení. Nosím plienky, lebo nočník a toaleta mi nič nehovorí. S jedlom to je tiež komplikované, zjem len určité jedlá, ale mám rád farebné ovocie a zeleninku  / červené, zelené, oranžové/

Zhodnotenie po troch mesiacoch z Physio canis centra:

Ing. et Bc. Ľubica Bátoryová, Mgr Adriana Hnitková

,,Tadeáško má predpoklady byť verbálny (momentálne hovorí anglicky, slová, niekedy jednoduché anglické spojenia slov), v stresových situáciach trpí frustráciou , že mu okolie nerozumie, jeho správanie je sprevádzané negatívnymi reakciami, zlosťou, plačom a sebapoškodzovaním . Nastavením režimu v rodine, v škôlke, vystavovaním vhodnej kombinácii nových podnetov a senzorickým stimulom , dochádza k zlepšeniu reakcií na podnety, je pokojnejší, sústredenejší, je orientovaný v priestore aj v kolektíve, kde sa nachádza.  Od 10/2022 po opakovanej diagnostike Tadeáškovi pridávame intervencie na augmentatívno – alternatívnu komunikáciu VOKS pod vedením špeciálnej pedagogičky. Tadeáš je u nás 1x týždenne na 60 minút, od 11/2022 to bude 2x týždenne po 1 hodine. Jeho kompetencie , porozumenie, citlivosť na zmeny a správanie sa postupne mení"

  • Fyzioterapia – cvičenie v SpiderSuit obleku, v SpiderSuit dynamických lanách, systém pulley cvičenia v kladkách, ďalej cvičenie v Theratogs obleku, kineziotaping, všetky druhy stimulačných a špecializovaných masáží , cvičenie na MotrenDuo prístroji, termoterapia, oxygenoterapia,

  • Canisterapia - intervencia s asistenciou špeciálneho psa v aktivizácii, v edukácii a v fyzioterapii detského klienta individuálnou formou,

  • Snoezelen - so špecializáciou na multisenzorickú stimuláciu v prítomnosti zvieraťa,

  • Špeciálnopedagogické intervencie - VOKS, špeciálna pedagogika a logopédia pre deti s PAS.

To je len časť z toho čo robím a veľmi mi to pomáha, preto mi idú terapie zintenzívniť na 2x týždenne, čo znamená raz toľké výdavky. To je 280€ mesačne - terapie, 120€ mesačne - špeciálna škôlka pre autistické deti, plus výdavky na lekárov a kontroly. Buhužiaľ nič z tohto poisťovne nepreplácajú. Všetko si musíme platiť sami. 

Trápi nás aj kúpa auta.  Požiadali  sme ÚPSVaR o príspevok na auto, ktorý bol aj schválený, no je potrebné dofinancovanie. Kúpa auta je nevyhnutná, keďže chytám záchvaty paniky, hnevu,, kriku a plaču. Nemám zábrany strachu. Cestovanie hromadnou dopravou min. 4x denne /do škôlky zo škôlky, na terapiu z terapie/ je strašne stresujúce a vyčerpávajúce. 

Bohužiaľ nestačia nám na to financie. Keďže mama si musela požiadať o predĺžený rodičovský príspevok a nemôže sa riadne zamestnať. Rodičovský príspevok je veľmi nźky a  maminka je na mňa sama. Pomáha nám moja stará mama a môj strýko - mamin brat. Robia čo môžu, no starká je na invalidnom a tiež toho nemá veľa, no vždy sa s nami podelí.

Teraz sa opýtate: Kde je otec? Ten má milión výhovoriek, prečo nemôže poslať. Ešte nám hádže polená pod nohy, posiela nám kontroly zo sociálky, a najradšej by bol, keby celý svet presvedčil, že si moju chorobu len vymýšľam. Stále samé výhovorky. Som z neho sklamaný. Bol by som rád, keby som bol zdravý a hral sa ako iné deti, chodil do škôlky ako iné deti. 
Konečne prebehol súd o určenie výživného, na ktorom schválili sumu 300€. Bývame s mamou v podnájme, za ktorý platíme 380 mesačne. Takže mamin rodičovský a výživné nám pokryjú nájom a ako tak stravu. Terapie a liečbu platíme z darov od ľudí s veľkým srdiečkom, čo nám pomáhajú aj v tejto ťažkej dobe za čo vám všetkým srdečne ĎAKUJEME
S vašou pomocou sa nám bude ľahšie zdolávať prekážky, kráčať životom a napredovať v liečbe. Mamička mi bude môcť zabezpečiť všetko čo potrebujem.

Ďakujeme

S pozdravom a s úsmevom šťastia na tvári

Váš malý veľký bojovník Tadeáško

Aktualizácie

Môj Mikulášsky deň a príprava na Vianoce20. dec 2022

Všetkým prajem Šťastné a veselé Vianoce

Vďaka terapiám som veľmi pokročil vpred20. dec 2022

Ďakujeme všetkým za podporu a pomoc. Bez vás by bolo ťažko sa dostať tam, kde je Terapie sú úžasne účinné, napredujeme krásne vpred. Tadeáško pozná všetky písmenká a niektoré jednoduché slová vie prečítať. No bohužiaľ nevie ich význam. No pokrok je v tom, že rozumie: najesť sa, umyť, vypýta si vodu...Takéto základné veci sú veľkou neznámou, no niektorým začína rozumieť. Veľmi sa z toho tešíme. Začali sme aj plávať, tiež mu to veľmi pomáha a super sa vo vode vyšantí. Všetky peniažky sa vždy použijú na moje potreby a verte nie je toho málo. Najnovšie nám odporučili doplnkovú výživu. Keďže mám oslabenú imunitu, bývam častejšie chorý. Aj preto sa snažíme kúpiť auto, aby sme nemuseli cestovať MHD. Moje pokroky a aktivity môžete sledovať aj na fb stránke: Tadeáško s autizmom - úspechy a pokroky Všetkým prajeme Šťastné a veselé Vianoce Z celého srdiečka všetkým ĎAKUJEME, ste úžasný ľudia. Váš malý veľký bojovník Tadeáško s maminkou

Vďaka Vašej pomoci a podpore moje Terapie a škôlka pre autistov idú na plno.1. nov 2022

Vďaka vám všetkým a vašej pomoci, môžem chodiť do škôlky pre autistické deti v Žiline, na terapie do centra PHYSIO CANIS, o.z. v Žiline. Bez vašej pomoci a podpory by to nebolo možné. Našiel som si nových kamarátov, spoznal nových skvelých ľudí. Aj keď nevieme čo je kamarátstvo, my si rozumieme. Som šťastný, že môžem byť s nimi. Moje pokroky a úspechy môžete sledovať aj na facebooku: 

Tadeáško s autizmom - úspechy a pokroky

ĎAKUJEM z celého srdiečka a teším sa z každej pomoci 

Prvá cesta do škôlky 13. sep 2022

Moja prvá cesta do škôlky pre autistické detičky. Veľká vďaka z celého srdiečka za vašu pomoc. Veľmi sa teším že sa stretnem s deťmi ako som ja. 

Physio canis terapia13. sep 2022

Vďaka vašej pomoci som mohol nastúpiť na Physio canis terapie. Veľká vďaka 

Ďalšie informácie

Facebook
Tadeáško s autizmom - úspechy a pokroky

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?