Menu

Pomoc pre Jurinka na rehabilitácie

Trvanie výzvy: 24. januára 2023 - 31. decembra 2023

Cieľ výzvy

Cieľom výzvy sú pre Jurka finančné prostriedky na terapie Dr.Veľa ,ktoré doposiaľ priniesli zlepšenie. Ide aspoň o 4 terapie, z čoho 1 rehabilitácia stojí 2300 €.

Autor výzvy

Príbeh

Pomoc pre Jurinka na rehabilitácie

Jurko má 6 rokov a diagnózu DMO (detská mozgová obrna). Jeho mamina mu zabezpečuje 24 hod. starostlivosť a otec sa stará o chod domácnosti. Aby napredoval potrebuje rehabilitovať v osvedčenej terapii vo Varšave, vďaka ktorej už urobil veľké pokroky.

Volám sa JURKO ČERNEK a pred 6 rokmi som sa narodil svojim rodičom ako v poradí druhé zdravé dieťa. Mám ešte 11-ročnú sestričku Paťku. Keďsom mal 3 mesiace, rodičom po bežnej poradni a následne ďalších vyšetreniach (ZA,BA) oznámili, že mám spastickú formu DMO (detská mozgová obrna) a ďalšiepridružené diagnózy. Čo a kedy sa stalo, či to bolo pri pôrode, nikto neobjasnil. Moji rodičia túto zásadnú zmenu prijali statočne.

Tak ako väčšina takýchto detí aj ja potrebujem celodennú starostlivosť. Mne ju zabezpečuje moja mamina 24 hodín denne - 7 dni v týždni. Na oteckových pleciach je zabezpečiť chod našej rodiny finančne. Mojich prvých 5 rokov bolo dosť náročných. Bolo to obdobie predráždenosti, prebdených nocí, záchvatov atď. Mamina verí, že najhoršie obdobie mám za sebou. Sama nevie, ako to všetko zvládla, asi jej niekto pomáha tam hore?

Za tento čassom pochodil niekoľko rehabilitačných centier na Slovensku a v ČR, zlepšenia však neprichádzali. Niektoré rehabilitácie neboli úspešné pre môj stav. Bol som veľmi podráždený, nevydržal som spolupracovať a pobyt sme museli ukončiť skôr.
V roku 2022 bol mojím rodičom odporučený kontakt na kliniku Dr. Veľa vo Varšave.Terapiu (10-dňový pobyt) sa podarilo absolvovať 2x. Až tu neurológ nastavil liečbu novými liekmi, aby sa mi uvoľnilo svalstvo a dalo sa so mnou rehabilitovať. Skoro po šiestich rokoch trápenia sme sa dozvedeli z röntgenu, (ktorý mi v SR ani neurobili), že som mal stlačené krčné stavce. Tie tlačili na cievu, ktorá zásobuje mozog kyslíkom. Po pobyte prišli prvé zlepšenia - prespím celu noc bez záchvatovplaču, nervozity, lepšie vnímam a viac ma zaujíma okolie. V súčasnej dobe ku mne domov dochádza aj pani masérka, ktorá sa snaží cele telorozmasírovať a uvoľniť tak svalstvo. Je to už môj parťák a člen rodiny ?. Denne somnou cvičí moja mamina neurologopédiu. Aj tu som sa zlepšil, jazyk mám oveľa uvoľnenejší, vďaka tomu menej slintám a lepšie papám. Čaka ma ešte vyšetrenieu gastroenterológa.

Skvelá správa je, že podobná klinika ako vo Varšave by mala byť aj v Martine, čo by nám skrátilo cestovanie o 2/3.

I napriek inému očakávaniu ma bez prípravy moji rodičia prijali takého aký som as láskou sa o mňa starajú. Hľadajú možnosti skvalitnenia môjho života a radujú saz mojich malých úspechov. Nádej vidíme v pokračovaní terapií u Dr. Veľa, tieto súvšak nákladné. Každý pobyt, (absolvovaný kdekoľvek), je v plnej výške hradenýpacientom. Doposiaľ sa moje 2 pobyty vo Varšave podarilo absolvovať len zapomoci finančných príspevkov rodiny a ľudí z môjho okolia, ktorí o mne vedia. Jedenpobyt stojí cca 2300 EUR + ďalšie výdavky. Efekt má, len ak sa absolvuje opakovane. Aj keď nerozprávam, no isto by som to povedal takto: chcem v mene mojich rodičov poprosiť o akúkoľvek finančnú pomoc na tieto terapie. Pomôžte im, aby to mohli zvládať so mnou aj ďalej. Každé jedno EURO má pre mňa zmysel.

S vďakou Jurko a jeho rodičia.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?