Menu

Pomôžte deťom zo Skalickej vrátiť sa do školy

Trvanie výzvy: 7. júla 2023 - 31. januára 2024

Cieľ výzvy

Čo najskôr potrebujeme vymeniť koberce, nábytok, iné vybavenie a tiež dvere. Pri požiari zhoreli počítačové miestnosti, serverovňa a počítačové a iné technické vybavenie školy, ktoré takisto musíme nahradiť.

Príbeh

Pomôžte deťom zo Skalickej vrátiť sa do školy

Pomôžte nám spoločne dokázať, že ak sa stane niečo zlé, najsilnejšou odpoveďou na zlo je dobro a spolupatričnosť. Že aj táto tragédia, ktorá nás všetkých bolestivo zasiahla, môže byť príležitosťou ukázať solidaritu a ľudskosť. Že ak niekto chce pomáhať, nezostane v tom sám, ale ostatní sa k nemu pridajú.
Pomôžte prosím deťom, aby sa v septembri skutočne mohli do svojej školy vrátiť. Aby sa mohli znovu učiť na ŠpMNDaG - tam, kde to majú radi, kde mnohí chodia odmalička po dospelosť a kde sa cítia prijatí.

Dňa 1.7. 2023 sa naše deti nezobudili do bezstarostnej prvej prázdninovej soboty. Tragický nočný požiar v Škole pre mimoriadne nadané deti v Bratislave za sebou zanechal obrovskú spúšť.

Študenti ŠpMNDaG sa v priebehu krátkeho času museli už druhýkrát vyrovnávať s hrôzou, neistotou i smútkom. Krízové okamihy prvých dní im pomáhali zvládnuť ich učitelia, ktorí s nimi boli  v neustálom kontakte, psychológovia, no  podporovali sa aj navzájom. 

Vieme,  že na ŠpMNDaG sme komunita, ktorá si dokáže byť navzájom oporou. V týchto chvíľach sa aj v rámci školy môžeme obrátiť jeden na druhého, či už učitelia alebo žiaci. Nahraďme nenávisť láskou, priateľstvom a ohľaduplnosťou,“ napísali študenti.

Sami tiež adresovali svojim „najmilším učiteľom“, ako ich nazvali, aj tieto slová:

„Hoci za posledné obdobie sa v našom okolí stalo veľa zlého, rozhodne to neznamená, že nerobíte úžasne to, čo robíte...Vďaka  Vám môžeme vyrastať v príjemnom prostredí, kde sa nemusíme báť sa pýtať, byť zvedaví, alebo diskutovať...Ste pre nás nielen učiteľmi, no aj priateľmi a mentormi.  Veľakrát ste nás motivovali ísť ďalej.  Naučili ste nás, že aj keďproblémy v živote sú a budú, častokrát sa stačí na niekoho obrátiť...Stojíme pri Vás tak isto, ako ste Vy vždy stáli pri nás...Z celého srdca Vám za všetko ďakujeme. Máme vás radi.“

K študentom sa pripojili aj ich rodičia a absolventi,ktorých táto škola vychovala a pripravila do života ako skvelých odborníkov v mnohých odboroch, vedcov, lekárov, či vysokoškolských učiteľov. Otvorený list na podporu práce pedagógov a vedenia školy si zdieľali medzi sebou, lebo, ako napísali, „majú túto školu radi.“ Počas necelých dvoch dní ho podpísalo 634rodičov a absolventov školy.

Napriek prázdninovému obdobiu sa študenti okamžitezmobilizovali a všetci spolu sa veľmi snažia zachrániť aspoň edukačné materiály, o ktoré pri požiari tiež prišli.

 "Následkom požiaru sme stratili množstvo vecí.Jednou z nich sú aj materiály, ktoré učitelia používali pri výučbe. Ich výroba a príprava im v minulosti zabrala množstvo času a úsilia, a teraz takmer o všetko prišli. Aby sme našim učiteľom aspoň trochu pomohli, rozhodli sme sa spraviť zbierku edukačných materiálov. Určite mnohí z Vás máte doma vo svojich zariadeniach aspoň pár materiálov, ktoré Vám učitelia zaslali počas štúdia-môžu to byť pracovné listy, prezentácie, učiteľské poznámky- čokoľvek. Pomôžu aj Vami vytvorené materiály- študentské projekty, kvalitne spracované poznámky...Prosím Vás, aby ste ich počas prázdnin nahrali do nášho formulára...Dúfame, že sa nám ich podarí zozbierať a zachrániť čo najviac a naším skvelým učiteľom to pomôže v obnove vyučovania. Stále pevne veríme, že sa 4.9. spoločne stretneme v našej škole. Spolu to zvládneme."

 My, zástupcovia rodičov a absolventov školy v spolupráci s vedením školy, učiteľmi a pedagógmi sme sa v týchto ťažkých a náročných dňoch opäť presvedčili, že naše deti nie sú len nadanými študentami,ale aj skvelými  a hodnotnými mladými ľuďmi a chceme, aby cítili, že stojíme pri nich. Budeme všetci pracovať na obnove zariadenia a vybavenia školy a všetci finančne prispejeme. Škody sú však obrovské, s opravami treba začať okamžite, a sami to nezvládneme.

Samozrejme o odstránenie a opravu tých najväčších škôd sapostará BSK ako zriaďovateľ školy, ktorý vyjadril veľkú snahu a záujem na tom,aby tieto boli odstránené v najkratšom možnom čase.

Ďakujeme zo srdca všetkým, ktorí sa rozhodnú pridať sa k nám a pomôcť deťom zo ŠpMNDaG.

 Tak, ako píšu naše deti. Spolu to zvládneme.

Nenechajme ich v tom samých.

ĎAKUJEME.


Aktualizácie

Pokračovanie sanačných a rekonštrukčných prác11. aug 2023

Milí rodičia,absolventi, priatelia a podporovatelia našej ŠpMNDaG!

Tak, ako sme vám sľúbili, prinášame podrobnejšie informácie o tom, ako pokračujú sanačné a rekonštrukčné práce na budove školy. Tiež Vás chceme informovať o peniazoch, ktoré sme vyzbierali a tiež aj o vybavení školy, ktoré sme z týchto prostriedkov zaobstarali, aby mohlo vyučovanie začať v riadnom termíne.

 PRÁCE NA BUDOVE ŠKOLY

Práce na budove školy, ktoré naozaj efektívne riadi afinancuje BSK a uskutočňuje ich zamluvnená stavebná firma z Vranova nad Topľou,pokračujú veľmi intenzívne a mali by byť hotové do konca augusta.

AK SA NIČ NEPREDVÍDANÉ NEUDEJE, V SEPTEMBRI DETI IDÚ DOŠKOLY!

- prvé dva týždne sa pracovalo na vyprataní a čistení priestorov: zborovňa, kuchynka,počítačová miestnosť, chodba, kancelárie, ktoré boli zničené požiarom

- nasledovala sanácia  a odstránenie karcinogénnych nánosov zvecí, ktoré bolo možné zachrániť

-práce pokračovali výmenou plastových okien,ktoré sú už všetky na svojom mieste

- poškodené steny museli byť obité až na tehlu, minulýpiatok sa začalo s nahadzovaním omietok

- Práve dnes, utorok 1.8. sa začína so stierkovaním amaľovaním priestorov

Pozrite si aj fotografie, ako to počas prácvyzeralo. Máme ich zatiaľ len niekoľko.

VYZBIERANÉ PENIAZE  

Peniaze je možné venovať na podúčet AVOSu, ktorý jeurčený výhradne  na vybavenie a zariadenie školy, ktoré bolo zničené požiarom alebo tiež vo verejnej zbierke na Ľudia Ľuďom, kde okrem peňazí pribúdajú aj krásne a dojímavé odkazy od vás, ktorí ste sa rozhodli prispieť a pomôcť. Odtiaľ sú peniazev pravidelných termínoch prevádzané na podúčet AVOSu.

Takže: 

Aktuálny stav na podúčte AVOS je 69 169 eur

Na Ľudia ľudom sme doteraz vyzbierali 47 709 eur od 317 darcov, na podúčet doteraz z nich bolo prevedených 45 449 eur.

Priamo na podúčet prišlo od darcov 22 720 eur.

Do zbierky na Ľudia ľuďom aj priamo na podúčet je stále možné prispievať.

Ak sa ešte rozhodnete školu podporiť, pretože ste to doteraz nestihli kvôli dovolenke či povinnostiam, budeme vám veľmi vďační.

Môžete to urobiť tu:

link ĽĽ:   https://www.ludialudom.sk/vyzvy/15282

NA ČO BUDÚ PENIAZE POUŽITÉ:

Z vyzbieraných peňazí je nevyhnutné čo najskôr kúpiť NÁBYTOK, ktorý bol zničený a bez ktorého by vyučovanie nemohlo začať. Ide vprvom rade o vybavenie pre učiteľov.

Doslova: aby si mali kam uložiť veci, sadnúť si a aby si mali kde prihriať jedlo či najesť sa.

Ako prvá investícia v sume cca 24 000 eur je policová zostava do zborovne, kuchynský nábytok, vybavenie kuchynky, sedenie v kuchynke.

Ďalej bude nutné kúpiť približne 50 stolov sostoličkami do zborovne a okolitých priestorov.  

O výdavkoch z podúčtu AVOSu vás budeme informovať vpravidelnom mesačnom odpočte.

Všetkým vám zo srdca ďakujeme za podporu. Veľmi pekneďakujeme aj pedagógom, ktorí s nami komunikujú a namiesto prázdnin robia všetkopreto, aby sa v septembri mohlo začať učiť. Ďakujeme BSK a ich firme zaneúnavnú prácu na obnovení priestorov školy. Čaká nás veľmi náročný mesiac, alebudeme pokračovať aj po začatí školského roka a SPOLU TO ZVLÁDNEME!

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?