Menu

Pomôžme Lucaskovi chodiť a rozprávať

Trvanie výzvy: 19. decembra 2023 - 31. marca 2024

Cieľ výzvy

Cieľom výzvy je vyzbierať financie na Lucaskove pravidelné terapie a Delfinoterapiu, ktorú by sme s nim radi budúci rok absolvovali.

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžme Lucaskovi chodiť a rozprávať

Lucasko je takmer 4 ročný chlapček, ktorý bojuje s rôznymi diagnózami. Od malička trpí centrálnou tonusovou poruchou spojenou s extrémnou hypermobilitou hlavne na nožičkách. Je v starostlivosti rehabilitačných lekárov a pravidelne cvičí, aby neustále spevňoval svalstvo. Pred dvoma rokmi mu bol diagnostikovaný aj autizmus, ktorý nám všetko skomplikoval. Radi by sme aj takouto formou poprosili dobrých ľudí o pomoc s nákladmi na Lucaskove terapie, ktoré sú pre nás finančne veľmi náročné, ale vidíme pokroky a vieme, že to má zmysel.


Lucasko sa narodil vo februári 2020 a javil sa ako bežné zdravé dieťa, no približne v 6. mesiaci sme si začali vnímať jeho oneskorenie oproti rovesníkom (neštvornožkoval, nesedel..) Lekári nám tvrdili, že pri chlapcoch je mierne oneskorenie normálne a nemáme si s tým, že nie je „tabuľkový“ lámať hlavu. No potom prišli ďalšie náznaky a začal sa pre nás nekonečný kolotoč vyšetrení, hospitalizácií a rehabilitácií.

Lucasko je chlapček s veľmi oneskoreným PMV (psychomotorickým vývojom), má CTP (centrálnu tonusovú poruchu), hypotonický hypermobilný syndrómvýraznú valgozitu a kyfózu v Th-L oblasti. Stále nám preto nechodí a ani sa sám bez opory nepostaví. Pred dvoma rokmi mu bol diagnostikovaný autizmus, z čoho vyplýva aj Lukiho oneskorený psychický vývin s vysoko narušenou funkčnosťou v prirodzenom prostredí. Je teda odkázaný na našu 24 hodinovú starostlivosť (je neverbálny, nekomunikuje, sám sa nenaje, neumyje, neuloží spať, je plne plienkovaný), trpí samopoškodzovaním a častými nočnými desami. Táto diagnóza nám komplikuje jeho napredovanie a udržiavanie sociálnych kontaktov. Lucasko prekonal aj epileptický záchvat a všetci dúfame, že sa uňho epilepsia plne nerozvinie. 

Luki má teraz takmer 4 roky, no vzhľadom na jeho stav nemôže ísť do škôlky a sme s ním doma. Lucasko nerozpráva a jeho porozumenie je veľmi nízke, o to náročnejšie sú s ním všetky terapie. Aby napredoval potrebuje pravidelné fyzioterapie, hipoterapie, psychologickú a špeciálno-pedagogickú pomoc, ktorá nie je hradená štátom a tak sme na to zostali z jedného prijmu sami. Radi by sme skúsili budúci rok delfinoterapiu, ktorá má pri podobných diagnózach skvelé výsledky.

Každému, kto akoukoľvek čiastkou prispeje na Lucaskove terapie budeme neskutočne vdační, každé jedno Euro nás posúva vpred v možnostiach ako Lukimu pomôcť.

S láskou ĎAKUJEME

Všetko o Lukim a jeho terapiách sa môžete dočítať tu: Lucaskov svet


Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?