Menu

Pomoc pre bojovníčku Viktóriu - špeciálny rehabilitačný kočík JOSI-Wismi

Trvanie výzvy: 21. februára 2024 - 15. decembra 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Našim snom je kúpa špeciálneho rehabilitačného vozíka Josi Wismi. Vozík je polohovací, ľahko sa modifikuje podľa potrieb, aktivity. Je skladací čo uľahčuje jeho prevoz. Viktuške umožní celodennú pohodu, komfort. Je vhodný na prechádzky v prírode v nerovnom teréne, beh či bicyklovanie.

Príbeh

Pomoc pre bojovníčku Viktóriu - špeciálny rehabilitačný kočík JOSI-Wismi

Viktória prišla na svet, ako predčasne bábätko. Hoci tento rok oslávi svoje 21. narodeniny, je mentálne na úrovni bábätka, má mentálne a fyzické postihnutie a mnoho iných diagnóz. Vyžaduje si neustálu starostlivosť a pozornosť. Pomôžme splniť Viktorke a jej mamine sen, kúpu špeciálneho kočíka.


Viktória sa narodila 15. 07. 2003 predčasne v 38. týždni tehotenstva pre alternáciu oziev. Od narodenia jej bola stanovená diagnóza centrálny infantilný hypotonický syndróm a centrálna koordinačná porucha – retardácia zaostávanie psychomotorického vývinu.

Jej funkčná miera poruchy je ohodnotená na 95 %. Má obmedzenú schopnosť pohybu, je odkázaná na celodennú starostlivosť a pomoc vo všetkých samoobslužných činnostiach. Samostatne nesedí, nechodí, natočí sa nabok, obrat neukončí, uchop neaktívny, nekomunikuje, nekoordinovane, používa pravú a ľavú ruku.

Neurologický Záver: Psychomotorická retardácia na úrovni II. Trimenonu, afázia. Centrálna spastická kvadrusymptomatológia akceptovaná naľavostratnných končatinách, axiílna hypotónia, hraničná mikrecefalia. Susp.Angelmannov, Rettov syndróm – zatiaľ genetický nepotvrdený. Myoklonie ramien, rúk a hlavy v. s.epileptické, t. č. relatívne v kľude. Abnormálny EEG záznam pre ostré a strmé vlny strednej až vyššej amplitúdy s maximom nad zadnými kvadrantmi – stacionárny nález.

V mladosti mnohokrát prekonala časte zápaly uši, priedušiek a opakované zápaly pľúc. Zdravotný stav nám často komplikujú problémy žaludočného, črevného charakteru, potravinová alergia HIS. Viktória má ťažkú kyfózu - deformáciu hrudníka. Trpí ankylózou (skrátene šľachy), má kontraktúry, deformity HK výrazne kontraktúry DK, má dysfágiu (problém s prehltaním) prijíma mixovanú, jemno drvenú stravu. Podľa stavu je v starostlivosti neurológa, rehabilitačného lekára, alergológa, gastroentrológa, orl, kožného lekára, pleumophtizeológa a kardiológa pre defekt srdcových komôr.

Na cvičenie od útleho veku využívame loptu, ColdHot na nahrievanie, v ťažkých zdravotných stavoch odsávačku, inhalátor a oxigenoterapiu, v letných obdobiach navštevujeme hypocentrum, podľa možnosti navštevujeme miesta s termálnou vodou. Cvičili sme Vojtovu metódu, Dévény metódu v Maďarsku. Používame lycrový oblek. Podľa finančných možnosti navštevujeme hyperbarickú komoru a rehabilitačné Centrum Progres. Od 01. 9. 2011 Viktória navštevuje DSS Anima 2-krát do týždňa podľa možností aktuálneho zdravotného stavu. Má ukončenú školskú dochádzku.

Som samoživiteľka doplatky za plienky, lieky, ktoré kupujeme aj v zahraničí, zdravotné pomôcky, hyperbarickú komoru, rehabilitácie sú finančne náročné, ako aj údržba OMV, ktoré nám slúži na prepravu do DSS, rehabilitácie, výlety do prírody. Viktuška sa pohybuje za pomoci invalidného vozíka, v domácom prostredí využívame stropne zariadenie a schodiskovú plošinu.

Ja sama mám zdravotné problémy, ktoré mi vznikli v dôsledku úrazu zlomeniny krížovej kosti , vyskočené platničky L1, S1, dysfágia -problém s prehĺtaním, liečim sa na hyperlipidemiu a hypertyriózu.

Viktória má mladšiu sestru, ktorá je žiačkou 1.ročníka na Gymnáziu PH. Má problémy s alergiou, alergické prejavy HIS, v roku 2022 jej bolo diagnostikované ochorenie trombocytopénie (pokles trombocytov), z toho dôvodu navštevujeme ambulanciu hematológickej-onkológie má potvrdený reumatizmus v štádiu diagnostiky.

Našim snom je kúpa špeciálneho rehabilitačného vozíka Josi Wismi. Vozík je polohovací, ľahko sa modifikuje podľa potrieb, aktivity. Je skladací čo uľahčuje jeho prevoz. Viktuške umožní celodennú pohodu, komfort. Je vhodný na prechádzky v prírode v nerovnom teréne, beh či bicyklovanie.
V našom okolí je veľa krásnych miest v blízkosti Zemplínskej Šíravy, Vinného jazera, ktoré by sme chceli spoznať, venovať sa spoločným aktivitám ako je beh, zúčastňovať sa spolu na rôznych podujatiach, oddychu v blízkosti vody. Bez pomoci nie sú mnohé veci možné, radi by sme naďalej pokračovali i v rehabilitáciach, predcházdali, tak zhoršeniu stavu kontraktúr kosti, ankylóz, tuhnutiu svalov.


Budeme veľmi vďační, ak nám pomôžete splniť sen. Zároveň dovoľte, aby som Vám vopred poďakovala za  pomoc v mene našej rodiny s ZŤP dieťaťom.

Ďalšie informácie

Facebook
Daniela Siváková

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?