Menu

Pomôžme 15-ročnej Frederike v bdelej kóme so zabezpečením zdravotnej starostlivosti

Trvanie výzvy: 7. marca 2024 - 31. mája 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Hyperbarická komora, ARCADA centrum, pomôcky pri bdelej kóme

Príbeh

Pomôžme 15-ročnej Frederike v bdelej kóme so zabezpečením zdravotnej starostlivosti

Začiatkom januára sa 15-ročná Frederika vracala domov od kamarátky. Už len cesta cez prechod, 5 minút cesty a bola by doma. Žiaľ domov už neprišla. Frederika bola zrazená na prechode pre chodcov. Odvtedy je v bdelej kóme. Pomôžme rodine zabezpečiť Frederike potrebnú starostlivosť.

Srdečne zdravím, známych i neznámych.

Píšem za moju sestru, pretože je menej technicky zdatná, možno aj preto, že má detskú mozgovú obrnu, epilepsiu a iné potiaže, ale najmä je životnou situáciou zronená.

3.1.2024 išla jej milovaná dcéra Frederika za kamarátkou. Pred 17-tou mala prísť domov, žiaľ neprišla. Len polícia oznámila rodičom, že Frederiku zrazilo auto, že si majú prísť po jej veci...rusak a topánku💔.

Pamätám si ten večer. Moja mamina bola u mňa. Ešte 16:30 volala s Frederikou, cestovala domov od kamarátky. Pripomínala jej, nech preloží z Angličtiny pre moju prváčku Emku, čo hračka Woody hovorí. Prebiehal bežný telefonát. Vtedy nás vôbec nenapadlo, že bude posledný 😪. Ďalší telefonát bol okolo 18-tej, zvonil mamine mobil, zodvihla a vtedy sme sa dozvedeli, čo nás položilo. Mamina ma len odtiahla za ruku do detskej izby, aby to moja Emka nepočula, a už len so zúfalím hlasom ledva povedala "Frederiku zrazilo auto" 💔💔💔. Naša bolesť sa nedá popísať. Frederička prechádzala cez prechod pre chodcov. Napriek osvetleniam si ju starší pán nevšimol. Bez brzdenia narazil do tela 15-ročného dievčaťa, našej milovanej Frederiky 💔. Sebou mu rozbila čelné okno, odhodilo ju dlhých 12metrov. Silný dopad na cestu bolo počuť až do auta svedkyne 💔.

Od 3.1.leží, najskôv v bezvedomí, teraz v bdelej kóme. Najmenším problémom je, že jej ostrihali krásne dlhé vlasy strojčekom.

Nedávno začala nový život, ako prváčka na strednej škole a zároveň život na internáte. Pravidelne mi posielala, ako sa učia kresliť v škole. I keď chcela iný odbor, aj tento ju nabudil a venovala sa mu. Spoznávala život na internátnej izbe stredoškolákov. Tešili sme sa, že ju to zaujalo a snažila sa.

Už len s bolesťou v srdci veríme, že spozorujeme akúkoľvek jej reakciu. Na jednej z návštev v nemocnici sa po mojom príchode pozrela na mňa. Ani netušíte, akú radosť som z toho mala. Nedokázala som udržať slzy.

Rozprávame sa s ňou, ukazujeme fotky, videá z minulosti s nádejou, že jedna ju privedie k vedomiu a preberie sa nám. Mohli by sme skúsiť hyberbarickú komoru, rehabilitačné centrum ARCADA, kde majú skúsenosti s bdelou kómou. Zakladateľom je MUŽ, s veľkým M, roky sa stará o syna v bdelej kóme.

Žiaľ bez peňazí nejde nič. Preto zo srdca prosím o finančnú pomoc, aby sme Frederike vrátili vedomie. Aby sa mohla znovu stať puberťáčkou a chodila s kamarátmi von, občas posedela s rodičmi v kuchyni, rozprávala sa s babkou o novom oblečení, prišla ku mne cez prázdniny, šla s Emkou do kina...aby mohla tancovať na svojej stužkovej.

Šofér, ktorý Frederiku zrazil, sa neozval. Žiadny záujem o to, či žije, ako sa jej darí, čo jej spôsobil. Ani sa nespýtal, či nám môže nejako pomôcť. 

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?