Menu

Pomôžme malému Leovi absolvovať potrebné liečenie a zabezpečiť zdravotné pomôcky

Trvanie výzvy: 22. marca 2024 - 7. apríla 2024

Cieľ výzvy

Cieľom je vyzbierať 1500 eur na všetky náklady spojené s najbližšou návštevou Kováčovej, ktorá má byť po veľkej noci. Liečenie je už schválené poisťovňou, avšak je tam doplatok, plus mamička si musí hradiť svoje náklady. Treba ešte zakúpiť aj nejaké pomôcky a oblečenie a peniažky na benzín aby sa mohli s Leom presúvať.

Autor výzvy

Príbeh

Pomôžme malému Leovi absolvovať potrebné liečenie a zabezpečiť zdravotné pomôcky

Leo je ťažko postihnutý 5 ročný chlapček, ktorý zo dňa na deň celý ochrnul. Jeho rodičia sú zúfalí, ocko prišiel o prácu a potrebujú vyzbierať peniaze, aby mohli s chlapcom na liečenie. Pomôžme malému Leovi liečenie absolvovať.

Keď som prvý krát stetla malého Lea, bol to živý trojročný chlapček. Skákal, behal, spieval, tancoval. Také živé striebro. Boli sme u jeho rodinky na návšteve a potom sme sa dva roky nevideli a nepočuli.  Rodinka býva v menšom dome v rómskej osade na východnom Slovensku. O svoje deti sa vždy vzorne starali, doma mali čisto a upratané, otec mal roky robotu na obecnom úrade. Mama Ivetka ostala v domácnosti, starala sa, varila. Vždy pôsobili harmonicky, nás gadžov vítali s otvorenou náručou a spoločne strávené dni a večery boli vždy vzájomne obohacujúce. Keď som mala minulé leto cestu okolo ich obce po dvoch rokoch, zastavila som sa len tak na kávu. V kuchyni som ostala prekvapene stáť. Malý Leo ležal úplne paralyzovaný v detskej postieľke. Na moju otázku, čo sa mu stalo, sa obaja rodičia rozplakali a ešte pár minút neboli schopní slova. Potom ukázali na dokrkvanú Bibliu opretú o kuchynský sporák. "Iba sa modlíme už..." povedali a znova sa rozplakali. Vyplo ho. Zo dňa na deň. Najprv horúčka, potom rýchlo do nemocnice... a odtiaľ sa vrátil celkom vypnutý. Nevie hýbať ničím. Nevidí, asi ani nepočuje. Iba leží. Nemôžu sa pohnúť od odsávačky, ktorú majú pripojenú k eletrike a tak nikam nechodia. Lekári mu diagnostikovali Meningitídu a hydrocefalus okrem ďalších asi 5 tich diagnóz. Výrazne sa mu pomôcť nedá, trochu možno áno, ale to by musel do Kováčovej. A na to nie sú peniažky. Aby tam mamina mohla byť s ním, aby mali jesť a všetko čo potrebujú. Otec prišiel o prácu krátko po začiatku synovej choroby. Ako na potvoru. Zamestnávateľ sa odmietol zľutovať nad jeho tragickou situáciou. V ten deň som tam ostala plakať s nimi, potom som sa nakopla. S partiou sme urobili zbierku na novú prenosnú odsávačku a liečenie v Kováčovej. Podarilo sa a malý Leo s maminkou zažil,i čo je to starostlivosť a profesionalita. Pokroky nedali na seba dlho čakať. Teraz pomaly začal hýbať nožičkami a rúčkami, občas urobí grimasu. Dokonca príjma aj  jemnú stravu ústami. Aby sa tento úspech opakoval, a aby sa Leo zlepšoval, bude musieť do Kováčovej znova. A Znova. A znova. A preto mu znova a znova musíme pomôcť. Nezamestnaní, aj keď veľmi sa snažiaci rodičia z rómskej komunity na východe Slovenska bez nás nemajú šancu zafinancovať liečbu a vštky pomôcky, ktoré potrebuje. Dávajú mu však to najcennejšie - tony a tony lásky. Za žiadnu cenu ho nechcú dať do ústavu. To by im zlomilo srdce. Aj keď Leo nekomunikuje a iba ležká, mamina a ocino ho neustále zaplavujú pozornosťou a láskou. 

Aktualizácie

Veľmi ďakujeme všetkým prispievateľom pre malého Lea27. mar 2024

Milí darcovia,

peniaze potrebné na liečenie v Kováčovej máme vyzbierané, avšak ozývate sa, že by ste radi podporili túto chudobnú rodinku aj naďalej - keďže otec Roman prišiel nečakane o prácu a náklady na život s ťažko chorým chlapčekom sú vysoké, každé jedno euro sa zíde. Či už na plienky, na benzín, aby mohli chodiť po doktoroch, na oblečenie pre Lea, ktorý rastie, aj keď sa nehýbe. Preto túto výzvu navyšujeme a sme vďační za každé euro.

Život v marginalizovanej rómskej komunite (osade) nie je pre rodinu ľahký - napriek tomu majú doma čistúčko, snažia sa poskytnúť svojim deťom prvé posledné a zabezpečiť im absolútne 100 percentnú starostlivosť. Ak môžete aj malou čiastkou prispieť, aby mali život aspoň o trošku jednoduchší, prosím urobte to…

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?