Menu

Pomôžme s opravou domu po devastačnej záplave. 5-členná rodina potrebuje vašu pomoc

Trvanie výzvy: 1. júla 2024 - 30. júna 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Rekonštrukcia domu po povodni

Príbeh

Pomôžme s opravou domu po devastačnej záplave. 5-členná rodina potrebuje vašu pomoc

Rodina prosí o pomoc po devastačnej povodni s rekonštrukciou ich domu, kde ich nečakane okolo pol noci prekvapila voda, no najmä naplavené bahno a drevo, ktoré im zničilo rodinný dom, ktorý stavali vyše 30 rokov. Do záchranárskych prác sa zapojilo mnoho ľudí či už profesionálov alebo známych a kamarátov. Ide o nesmierne vysoké škody, ktoré si rodinka nedokáže uhradiť sama. Pomôžme im s nevyhnutnou rekonštrukciou domu.

Dobrý deň, milí darcovia, 

touto cestou by sme Vás chceli požiadať o pomoc s rekonštrukciou domu po devastačných záplavách. 


Sme 5 členná rodina z Uble, okr. Snina. Dňa 10. Júna 2024 v noci sa nám obrátil život naruby. Hovorí sa, že oheň uhasíš, ale pred vodou neutečieš. Ani nám sa nepodarilo utiecť… Po 23. hodine nám voda, resp. bahno zaplavilo dom. V sekunde nám zničilo bývanie, ktoré sme svojpomocne stavali vyše 30 rokov.


Ostal nám len nesplatený úver, 3 zničené autá, tony bahna a naplavená kopa dreva a konárov...  (vysvetlím potrebu 3 vozidiel na dvore - bývame na východnom Slovensku, na hranici s Ukrajinou, bez auta sa do práce nedostanete…). Do záchranárskych prác sa zapojili OÚ Snina - odb. Krízového riadenia, kde p. Vedúci Roman Gálik koordinoval zložky Hasičského a záchranného zboru, techniku a pracovníkov Lesov SR, techniku a ľudí z Povodia Bodrogu a Hornádu, vojakov z Michaloviec, OU Ubľa, dobrovoľných hasičov, a tiež mnoho našich kamarátov a známych, ktorým aj touto cestou vyslovujeme nesmiernu vďaku za ich pomoc.

Vďaka Bohu sa pri povodni len zázrakom nič nestalo. Obrovské množstvo dreva a bahna zaplavili v dome celé prízemie do výšky 70 cm ako aj celé okolie domu. Sestra s mamou stáli 2 hodiny vo vode po kolená a snažili sa vlastnými silami zatarasiť dvere, ktoré vybili stromy s bahnom valiace sa na dom.

Zaplavilo nám kuchyňu, obývačku, spálňu, kúpeľňu, špajzu, kotolňu i garáž. Zničený je nábytok, spotrebiče, notebooky, osobné veci, všetko čo bolo uložené do výšky 70 cm. Voda z bahnom zničila všetko profesionálne elektrické náradie : vŕtačky, zbíjačka, karbofréza, tech. vysávač, zváračka, fréza na murivo, VAP - ka  a množstvo iných…

(Otec a brat sú profesiou elektrotechnici). Z naších domácich pomocníkov nám zaplavilo pílu, kosačku, strunovú kosačku… všetko čo je pri dome potrebné. Ostal jednoducho prázdný dom.

Poistenie domu sme samozrejme mali, v poisťovni Kooperatíva, ale bolo súčasťou úveru na bývanie, a tak sme nemali na výber… Dňa 21.06.2024 nám prišla suma za likvidáciu poistnej udalosti. Poisťovňa uznala škodu vo výške 2.290,47 euro… Samozrejme, že sa odvoláme, ale je to smutné… a na dlho.

Otec je už dôchodca a mama má 10 rokov do dôchodku. Na výstavbu domu mali pôžičku zo ŠFRB a Úver na bývanie v SLSP. Napriek tomu, že celý život pracujú a pravidelne splácajú tieto úvery, tak ostáva splatiť ešte cca 9.000 .- euro

Keďže si uvedomujeme, že to bez pomoci nezvládneme, obraciame sa na Vás s prosbou o pomoc. Predbežná potrebná suma na nevyhnutné opravy a rekonštruckiu domu je 120 000 €, preto budeme nermiesne vďační za každú pomoc. 

Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na sanáciu škôd po povodni: 

  • Vysušenie múrov, zateplenie múrov, nové hydroizolácie, zateplenie podlahy, nové podlahy, oprava stien, výmena dolámaných vchodových a záveterných interierových dverí, oprava elektroinštalácie, oprava kotla, vybavenie domu  - zakúpenie spotrebičov a nábytku, ale aj množstva osobných vecí, ktoré sa z bahna nedali zachrániť.  

Starosta obce rovnako potvrdil darcovskému portálu LudiaLudom.sk uvedené skutočnosti a enormné škody.

Všetkým darcom prajeme všetko dobré a vopred veľmi pekne ďakujeme! 

S pozdravom, rodina Franduličová

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?