Menu

Pomoc pre ťažko chorého p. Milana a jeho deti

Trvanie výzvy: 1. júla 2021 - 31. decembra 2021

Cieľ výzvy

Oprava domu do stavu obývateľnosti, zavedenie vody a kanalizácie, oprava elektriky v havarijnom stave, strechy, výmena okien

Autor výzvy

Príbeh

Pomoc pre ťažko chorého p. Milana a jeho deti

O pomoc pre pána Milana bolo naše združenie OZ Sírius nádeje požiadala škola, kam chodia deti p. Milna. Odniesli sme rodine materiálnu pomoc vo forme základného oblečenia pre deti. Ale pri osobnej návšteve sme zistili, že sme vyriešili len úplne malý problém rodiny. Prosíme vážení prispievatelia, prečítajte si príbeh pána Milana a pomôžte tejto rodine, ktorá je v ťažkej životnej situácii, ktorá sa bez vonkajšej pomoci nemôže zlepšiť.

Volám sa Milan Dudáš  a žijem na juhu stredného Slovenska so svojimi 5 deťmi. 17 rokov som tvoril rodinu s mojou družkou,s ktorou sme mali 8 detí. Žili sme skromne v staršom domčeku po mojej mame, ktorý som sa rozhodol sám zrekonštruovať. Celý život som bol zamestnaný,chodil som pracovať aj do zahraničia. Finance stačili na uživenie tak početnej rodiny a aj na malé úpravy domu. Začal som napríklad budovať kúpeľňu nakoľko sociálne zariadenie ani voda v dome nie sú. Peňazí však bolo stále menej . Financie  totiž moja manželka míňala na svoju novo nadobudnutú vášeň a to luxusné nakupovanie pre seba. Problémy sa objavili aj v škole, kde i keď deti vždy učitelia chválili, ich zanedbávanie si nemohli nevšimnúť.  Moja situácia sa rapídne zhoršila pred 2 roky, keď som dostal silný zápal pľúc, týždeň som bol v kóme. V dôsledku ochorenia mi museli operovať srdce, vymenili mi 2 chlopne.  Pokojná rekonvalescencia ma však nečakala. Keď som prestal nosiť domov peniaze, moja partnerka ma opustila. Nechala mi však 5 deti vo veku 8 až 16 rokov. Môj súčasný príjem pozostáva zo 140 EUR nemocenskej a 100 EUR rodičovského príspevku, ktoré nám obec vypláca formou nákupu potravín. Výživné od matky detí nedostávam, nakoľko ešte súd nerozhodol o zverení detí do mojej starostlivosti. Z týchto peňazí zaplatím elektriku, kúpim lieky a už mi takmer nič neostane. Bývam s deťmi v jednej izbičke kde máme postele a jednu skriňu, kúrime v malých kachliach. Ostatné miestnosti sú neobývateľné, nakoľko všetky sú silne zatečené, strecha je úplne deravá, na oknách, ktoré sú z časti zhnité je len fólia. Kuchyňu nemáme, len malý pult a plynovú bombu, na ktorej varíme a chladničku. Elektrika je v havarijnom stave, nemáme napojenú vodu, a tak ju na varenie aj hygienu nosíme vo vedrách z domu oproti. WC máme formou latríny na konci záhrady. I keď by som veľmi chcel, do práce sa už vrátiť nemôžem, moja choroba ma natrvalo vyradila z pracovného procesu. A ani vo svojom dome už žiadne úpravy urobiť nedokážem, sú dni keď ledva chodím. Niekoľko dobrých ľudí mi ponúklo pomoc formou práce, ale materiál si musím nakúpiť sám, čo je z môjho príjmu absolútne nemožné.

Veľmi pekne vás prosím o finančný príspevok, aby som zrealizovať aspoň základné opravy domu a svojim deťom zabezpečil aspoň akétaké bývanie, keď im už život nadelil trápenie, že musia žiť bez matky a starať sa ešte aj o chorého otca.

Ďakujem z celého srdca za každý príspevok

Aktualizácie

Voda a kanalizácia25. okt 2021

Drahí priatelia, ani sme si nemysleli, že sa nám toľko padarí urobiť pre rodinu p. Milana. V podstate sme prerobili celý dom a ten má teraz novú strechu, nové okná, zateplený strop, izby pre všetkých členov rodiny, obývačku a kuchyňu. Sú urobené nové rozvody elektriky, príprava na vodu a kanalizáciu. Musíme napísať, že "príprava", pretože náš projekt ostal v tejto fáze stáť. Kúpelňa nie je dokončená a ani technická miestnosť, kde by mal bzť ohrievač na teplú vodu. A tak je rodina pred dalšou zimou odkázaná na umývanie sa v studenej vode v detskej vaničke a používať drevenú latrínu. Veľmi pekne vás prosíme, naozaj chýba tak málo, aby rodina mala teplú vodu, kúpelňu, toalietu. Radi by sme vyzbierali toľko peňazí, aby sme mohli tieto veci rodine zabezpečiť. A preto vás prosíme o pomoc. Z celého srdca aj za p. Milana a jeho deti ďakujeme, že každý váš finančný príspevok.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?