Menu

Nádej pre Lucku

Trvanie výzvy: 20. októbra 2021 - 20. októbra 2022

Cieľ výzvy

Cieľová suma predstavuje cenu dvoch rehabilitačných pobytov spojených s hyperbarickou komorou v Adeli Medical Center v Piešťanoch.

Autor výzvy

Príbeh

Nádej pre Lucku

Prostredníctvom tejto zbierky chceme pre našu dcéru zaplatiť terapie, ktoré sú jej nádejou na lepší život.

Sme 4-členná rodinka z Terchovej, spolu s manželom vychovávame 5-ročnú zdravú Kristínku a 13-ročnú Lucku, ktorej život sa obrátil naruby ihneď pri jej narodení, bola resuscitovaná, neskôr na umelej pľúcnej ventilácii a 9.deň po narodení podstúpila operáciu brušnej dutiny, no stále bola v ohrození života. Tieto dni, po Luckinom narodení, nás s manželom zomkli, ako keď sme pred 16 rokmi prišli o nášho prvorodeného synčeka Paľka.....Po piatich týždňoch v nemocnici sme si ju mohli vziať konečne domov. Jej život je tak poznačený doživotnými diagnózami – detská mozgová obrna a  neskôr diagnostikovaný autizmus.

Od narodenia sme cvičili bolestivou vojtovou metódou, 3xdenne, mala poruchu príjmu potravy. Vrámci finančných možností sme navštevovali rehabilitačné, kúpeľné a terapeutické centrá. Psychomotorický vývoj je oneskorený, doteraz chodí s pomocou, má problém s rovnováhou, poruchu reči, jemnej a hrubej motoriky, Sturge-Webber syndrom, poruchu koncentrácie, koordinácie. V troch rokoch jej diagnostikovali na základe magnetickej rezonancie Arnold-Chiari malformáciu.  Je to abnormalita krčno-lebečného spojenia, ktorá je spojená s posunom mozočka smerom nadol, v prípade zhoršenia stavu, je nutná operácia - odstránenie časti temennej kosti a krčných stavcov, čo je vysoko rizikový výkon.  Doteraz navštevujeme špecialistov –lekárov /neurológia, kardiológia, foniatria, očné, ortopédia, logopédia,pedopsychiater ...../ Opakovaním týchto náročných a pre Lucku aj bolestivých terapií prinášajú pomaličky úspech. I  napriek neustálemu cvičeniu sme sa nevyhli skolióze, ktorú máme od narodenia, keďže je to neurologického pôvodu. Zatiaľ úspešne odolávame operáciám /skolióza a planovalgozita chodidiel/ a okrem rehabilitácii, Lucka musí nosiť aj nepohodlný korzet, čo jej, ako autistke, je ťažké vysvetliť.

Jej boj s ochorením, s mozgovou obrnou, sú hodiny a hodiny tvrdej driny, o to viac nás tešia jej pokroky. Špecializované rehabilitačné centrá sú však nákladné. Bývame v nájomnom byte, pracuje len manžel, ja sa starám o Lucku a mladšia dcérka, Kristínka chodí do škôlky. I napriek všetkému sa všemožne snažíme, aby mali dôstojný život.  Prosíme všetkých dobrých ľudí, priateľov, známych i neznámych o finančný príspevok a o zdieľanie nášho príbehu. Ďakujeme za každý malý príspevok, ktorý nám pomôže sa posunúť o krok vpred, na úroveň svojich rovesníkov. Suma rehabilitácií predstavuje pol roka intenzívnej rehabilitácie a pomocných terapií, ktoré jej určite dopomôžu k skvalitneniu života.

Zo srdca ďakujú rodičia Mária a Pavol

Ďakujeme portálu ľudiaľuďom, vďaka ktorému môže Lucka absolvovať terapie a všetkým darcom, ktorí nám držia palce, za povzbudivé slová a podporili nás v predchádzajúcich výzvach.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?