Menu

Naty bež!

Trvanie výzvy: 18. októbra 2021 - 30. septembra 2022

Cieľ výzvy

Našim cieľom je poskytnúť Natálke potrebné rehabilitácie v rehabilitačných centrách Natália, Ceremina a Hendi, ktoré pomáhajú zlepšovať jej motoriku a reč a zabezpečiť jej potrebné pomôcky na rehabilitáciu.

Príbeh

Naty bež!

Bojujeme ďalej.

Natálka je naše šikovné, usmievavé a veselé dievčatko. Napriek tomu, že ešte má len tri roky, prežila si toho až-až.

Už tehotenstvo bolo veľmi rizikové a mám pocit, že som dlhšiu dobu z neho strávila v nemocnici ako doma. Stále sa opakujúce krvácanie ma pripútalo na lôžko, no najväčší šok prišiel v 26 týždni, keď z ničoho nič odtiekla plodová voda. Krkolomná cesta do nemocnice a následný nočný prevoz do Martinskej nemocnice mi ešte dlho ostane v pamäti. Šťastie v nešťastí bolo, že dieťatko mohlo ešte ostať v brušku. 6 týždňov sa darilo udržiavať Natálkuv maternici stlačenú a bez plodovej vody. A hoci som robila všetko pre to, aby tam ostala čo najdlhšie, aby ešte podrástla a dozrela, lekári sa obávali najmä o jej pľúcka. Musela von. Hneď po narodení sa snažila nadýchnuť, ale nedarilo sa jej to, preto ju museli dať na umelú pľúcnu ventiláciu a do inkubátora.

Na druhý deň som ju videla. Bola krásna a strašne maličká. Práve u nej bola lekárka a tá zistila, že má vrodenú srdcovú vadu. Opäť prevoz sanitkou cez celé Slovensko, tentoraz do Bratislavy do Detského kardiocentra. Srdiečko sa podarilo dať do poriadku vďaka úžasným lekárom z kardiocentra, ale bolo na to treba dve operácie a skoro štyri ďalšie mesiace strávené v nemocnici. Prekonala vrodený zápal pľúc, RS vírus tesne po operácii, stratu hlasu v dôsledku operácie. Domov sme si odnášali poslednú hadičku a to sondu na papanie, pretože jej trvalo vyše pol roka, kým sa ako tak naučila jesť. Do dnešného dňa však nevie jesť a piťsamostatne.

S čím bojujeme každý deň a stále, je poškodenie mozgu spôsobené krvácaním tesne po narodení, ktoré Natálke spôsobilo epilepsiu a DMO (hemiparézu). Poškodenie jej bráni používať ľavú ručičkua nožičku.

Navštevujeme rôznych lekárov špecialistov a veríme, že nám pomôžu opraviť to, čo sa ťažkým štartom do života pokazilo. Každý jeden deň doma cvičíme a rehabilitujeme. Skoro dva roky sme cvičili Vojtovu metódu, neskôr sme pridali Bobath koncept. Pravidelne chodíme na hippoterapiu, na rehabilitačné pobyty, plávanie, logopédiu.

V septembri sme absolvovali operáciu„Ulzibat“ v Čechách, ktorá jej uvoľnila svaly, ktoré boli následkom poškodenia mozgu poskracované. Teraz je pre Natálku veľmi dôležitá práve rehabilitácia, ktorá jej pomôže naštartovať správnu chôdzu, motoriku ľavej ručičky a reč.

Robíme pre ňu všetko čo je v našich silách a stále dúfame, že Natálka raz bude behať a hrať sa spolu so svojimi rovesníkmi. Veľmi sa snaží, chce ukázať, že hoci jej život poriadne naložil, ona to DÁ. A preto stále bojujeme ďalej.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?