Menu

Maliarsky stojan pre Dominiku

Trvanie výzvy: 29. novembra 2021 - 29. novembra 2022

Cieľ výzvy

Maliarsky stojan odovzdáme Dominike buď osobne (ak dovolí pandemická situácia), alebo na naše náklady pošleme kuriérom.

Autor výzvy

Príbeh

Maliarsky stojan pre Dominiku

Každá pomoc nemusí byť finančne náročná. Stačí, ak je trefná.

Už cez tri roky pomáhame umelcom a výrobcom so zdravotným znevýhodnením. Môžu predávať svoje diela na našom eshope www.hendikup.sk (kúpou diel ich môžete podporiť i Vy).

Niekedy však stačí malé ťuknutie a posuniete niekoho ďalej. A to práve chceme spraviť pre Dominiku. Pripravili sme pre ňu malé prekvapenie. Poslala nám video s jej tvorbou (pripájame nižšie).  V ňom námatkovo spomenula, ako si ničí chrbát, keď maľuje na zemi. Zišiel by sa jej kvalitný stojan na maľovanie. Tak čo, pomôžeme jej?

A čo o sebe hovorí Dominika?
"Ahoj, volám sa Dominika a od narodenia som prakticky nevidiaca. To mi však nikdy nezabránilo v tom, aby som robila všetko, čo ma baví. Moja diagnóza je hypoplázia zrakového nervu. Inak povedané – nevyvinuli sa mi správne zrakové nervy. Okrem toho mám však aj iné zrakové diagnózy. na otázku ako vidím odpovedám asi takto: vidím len na jedno oko. To druhé akoby ani neexistovalo. A to jedno, na ktoré vidím, tiež nie je v najlepšom stave. Často svoj zrak opisujem na príkladoch zo života. Moje videnie sa zakladá len na predpokladoch. Ja len predpokladám, že vidím na ulici pred sebou strom. Pokojne to môže byť stĺp. Ak ide oproti mne hoci aj moja mama a niečo mi nepovie, nebola by som ju schopná rozoznať a prešla by som okolo nej, akoby som ju nepoznala. Taký je môj život. Keď sa s takýmto niečím narodíte, máte dve možnosti. Buď sa vzdáte a opustíte sa, alebo budete žiť tak, ako sa dá. Ja som si vybrala tú druhú možnosť, pretože pri prvej by som sedela doma, smutná a bez nálady, pretože nemôžem robiť kopu vecí. Ale to som nechcela. Preto žijem tak, ako túžim. Píšem knihy, kreslím obrazy. Lebo to je môj zmysel života.
Kráčam svetom, v ruke mám hrnček s kávou a užívam si to. A niekedy som pomaľovaná akrylom, keď sa ponorím do sveta farieb. Ale presne to som ja.
"

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?