Menu

Agátke na lepší život

Trvanie výzvy: 4. januára 2022 - 1. januára 2023

Cieľ výzvy

Liečba u doktora Vel vo Waršave

Príbeh

Agátke na lepší život

Terapia Doktor Vel

Ahojte volám sa Agatka 

Prišla som na tento svet kvôli mojej staršej sestričke Emke, aby som sa mohla o ňu postarať keď budeme dospelé. Emka má diagnózu Atypicky autizmus, poruchu komunikacie. Potrebuje neustále pomoc rodičov. A teraz o mne ??. Ako som rástla a bola staršia, bolo na mne viditeľné, že som nemotorná a neobratná, aj keď som od malička šikovnejšie dieťa. Učím sa rada ale nejde to až tak dobre. Mám 5 rokov a nerozprávam tak dobre ako iné deti v mojom veku...Chcela by som rodičom povedať viac, ale nejde to. Dokážem najviac trojslovné vety, ale viem, že môžem dokázať viac. Motoriku nemám dobrú, stále potrebujem od druhých pomôcť pri obliekaní aj pri jedení a trošku mi robia problémy schody, tam som naďalej stále opatrná ...Keď sme boli vo Waršave s Emkou na prvej terapii vďaka dobrým ľuďom čo ju podporili a podporujú tak pán doktor vyšetril rovno aj mňa. Pán doktor videl hneď, že nie som zdravé dievčatko, že nie som v poriadku. Poslal nás s Emkou na röntgen krčnej chrbtice. Zistili mi rovnaký problém - Kimmerle syndrom. Spôsobuje nedostatočné okysličenie mozgu a preto máme tieto problémy a pomalší vývoj. Doktor povedal mojim rodičom, že mi pomôžu rovnaké terapie ako staršej sestre Emke. 

Ako 3 ročná som bola na diagnostike u doktorke Janošikovej, keďže rodičia vedeli, že som v reči pomalšia. Zatiaľ nám povedali, že je to narušený vývin reči a komunikacie. Keď sme sa vrátili z Varšavy po prvej Emkinej terapii, išli sme na neurológiu. Pani doktorka zistila, že okrem špecificky narušeného vývinu reči mám aj ľahký hypotonický syndrom, dyspraxia a chybne držanie tela. Čakajú m u nej ešte rôzne vyšetrenia a doporučuje rôzne rehabilitácie. A preto aj terapia u doktora Vel vo Varšave je pre mna dôležitá. 

Terapie pre nás obe sú finančne náročné, tatino pracuje, mamina opatruje staršiu sestru, platia hypotéku. Snažia sa nám dať všetko potrebné, chodíme do špeciálnej školy a škôlky. Tu však potrebuje pomoc Vás dobrých ľudí. 

ĎAKUJEM. 

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?