Menu

Zmiernenie následkov DMO - kvadruparéza

Trvanie výzvy: 1. decembra 2022 - 31. marca 2023

Cieľ výzvy

Potrebujem pokryť časť nákladov na rehabilitáciu a aktivity, súvisiace s Bocciou a zvyšovaním mojej hodnoty na pracovnom trhu.

Autor výzvy

Príbeh

Zmiernenie následkov DMO - kvadruparéza

Potrebujem pokryť časť nákladov na rehabilitáciu a aktivity, súvisiace s Bocciou a zvyšovaním mojej hodnoty na pracovnom trhu.


Ahoj, Volám sa Peter Novota a mám 30 rokov.

Moja diagnóza má pôvod hneď na začiatku, pri mojom narodení. Pre komplikácie pri pôrode som takmer neprežil. Napriek snahe zdravotníkov aj rodičov mi zostali následky. Moja diagnóza sa nazýva DMO – detská mozgová obrna – forma spastická kvadruparéza. To znamená, že mám postihnuté všetky štyri končatiny.

V detstve som absolvoval niekoľko operácií a hlavne od malička cvičím Vojtovú metódu. Vďaka tomu som sa naučil samostatne stáť a neskôr vo vnútorných priestoroch aj chodiť.

V 17 rokoch som absolvoval poslednú operáciu - selektívnu dorzálnu rhizotómiu. Pri tejto operácii mi prerušili niektoré nervy idúce z miechy, aby sa mi uvolnili spazmy. Operácia sa podarila. Vďaka nej sa mi viac uvoľnili ruky. Uvoľnením svalov som bohužiaľ stratil stabilitu. Chodiť odvtedy dokážem len s pomocou. Stabilita sa neobnovila dodnes. S pomocou viem prejsť niekoľko metrov. Samozrejme to vyžaduje neustály tréning a cvičenie.

Bývam so svojím bratom v byte v Bratislave. Byt je bezbariérový a preto mi umožňuje veľkú mieru samostatnosti. Nevyhnutný na to je invalidný vozík. Bez neho by som sa nedokázal samostatne a bezpečne pohybovať po byte.

Pred dvoma rokmi som ukončil štúdium na vysokej škole. Vyštudoval som všeobecnú psychológiu. Moja snaha získať stále zamestnanie zatiaľ nebola úspešná. Spolupracujem ale na rôznych projektoch, ktoré sú určené ľuďom s telesným postihnutím. Som členom asociácie športových psychológov. Často cestujem do Piešťan, kde sa stretávame v rámci asociácie aj vrámci projektu Sme si rovní.

Vo voľnom čase sa venujem športu Boccia.Tento šport je určený pre telesne postihnutých a je zaradený medzi paraolympijské športy. Hrá sa na invalidných vozíkoch a pravidlá má podobné ako petang.

Tento rok som sa zúčastnil na dvoch českých turnajoch, kde som obsadil 4. a 2.miesto. Po dvoch pandemických rokoch sa tento rok naplno rozbehla aj sezóna na Slovensku. Absolvoval som dva turnaje v Bratislave a raz som cestoval na turnaj do Prešova. Na každom tomto turnaji som sa umiestnil v prvej štvorke. Pred Majstrovstvami Slovenska som bol v slovenskom rebríčku na štvrtom mieste, tak som sa umiestnil aj na Majstrovstvách Slovenska.

Na záver, by som chcel poďakovať organizácií Ľudia Ľudom, ktorá mi umožnila pokryť časť nákladov na rehabilitáciu, aktivity, súvisiace s Bocciou a zvyšovaním mojej hodnoty na pracovnom trhu, v čom chcem aj naďalej pokračovať.

Aktuálne sa mi celkom darí v Bocci. Chcel by som sa zúčastniť aj zahraničných turnajov. Nesmiem prestať trénovať a ďalej na sebe pracovať po fyzickej ale aj psychickej stránke. Verím, že moje úsilie sa vyplatí a podarí sa mi dobre reprezentovať slovenskú bocciu a umiestniť sa na väčšom zahraničnom turnaji.

Na úplný záver sa chcem poďakovať vám ľuďom, ktorí mi pomáhate vyzbierať konečnú sumu.

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?