Menu

Pomôžme starkému vrátiť sa domov

Trvanie výzvy: 7. júna 2023 - 25. marca 2024

Cieľ výzvy

Vyzbieranie finančných prostriedkov na opravu interiéru po povodni.

Príbeh

Pomôžme starkému vrátiť sa domov

Ako raz napísala spisovateľka Sarah Ban Breathnachová „Buďte vďační za domov, ktorý máte, a vedzte, že v tejto chvíli máte všetko, čo potrebujete.“ o tom aké sú tie slová pravdivé sa 23.5.2023 presvedčil aj môj 73 ročný svokor a švagriná so synom. Oni momentálne ten domov nemajú, "vzala" im ho voda. V priebehu 45 minút oň prišli. Preto by sme radi poprosili vás, milí darcovia o pomoc.

 Dom ako taký na tento čas stojí boli síce potrebné dve vetriesky skál, zeminy a 40 vriec cementu, aby ostal stáť a by sa chodba neoddelila od zvyšku domu, stále však nachádzame nové trhliny, ktoré sa zväčšujú a len čas ukáže, keď prestane "sadať" čo sa dalo pod dom namiesto vytrhnutých základov pomôže..avšak interiér domu, je kompletne opraviť od škrabania stien cez stierkovanie, maľovanie, vytrhávanie parkiet, zárubní, pokládku nových podláh, zárubní až po zariadenie domu, nakoľko takmer všetko je zničené (skrine, postele, chladnička, mraznička, práčka, komb. sporák, osobné veci.. nepoškodene ostali len vrchné skrinky kuchynskej linky,...) Čiastočne mobilný ZŤP dôchodca, ktorý má 4 bypassy, srdce mu funguje len na 30%, má problémy s cievami na nohách a ktorý pred nedávnom prekonal pľúcny infarkt a maturant Kamil sa v ten deň nachádzali doma.. Starký ležal v obývačke spolu so svojím spoločníkom - psíkom Alíkom. A synovec Kamil sa počas akademického týždňa učil v izbe až do chvíle kým pozrel von oknom a videl, ako sa pozemkom valí "Dunaj" (také prirovnanie tomu, čo sa hnalo dvorom a domom dali hasiči). Voda vyrazila dvere a v dome bolo razom 70 cm vody....Kamil utekal na povalu, starký ostal aj so psíkom v obývačke na gauči a čakali čo sa bude diať, sám si uvedomil, že keďže chôdza a státie u neho bez opory je bez šance by v momentálnej situácii postavenie z gauča znamenalo len jediné a to, že by ho voda strhla k zemi....tak ležal a čakal čo sa bude diať. Hasiči sa k domu nevedeli dostať, museli počkať kým voda trochu opadne a pripevnený o laná vybrali starkého aj s Alíkom cez okno a rovnako Kamila z povaly. Starký bol celý mokrý a od blata. Keďže dom je neobývateľný bol nútený po 48 rokoch, kedy bol dom na adrese Vlkovo 158 jeho domovom, kde vychoval spolu s manželkou 3 úžasné deti, tešili sa v ňom z vnúčat a kde s milovanou Vierkou prežil jej posledné chvíle predtým ako mu ju pred 8 rokmi zobrala zákerná rakovina, tento dom opustiť. Momentálne je u dcéry Mirky v Kalinove v dvojizbovom byte, kde si len ťažko zvyká. 

V dome s ním bývala Adka, moja švagriná, samoživiteľka, mama dospelej Alexii, ktorá je už osamostatnená a maturanta Kamila. Bývala vo Vlkove a starala sa o otca už 5 rokov. Roky pracovala v charite v Kokave nad Rimavicou, pomáhala a tak isto stále pomáha aj teraz ako terénna sociálna pracovníčka pre okresy PT, RS, RV a ako koordinátor Centra pomoci pre odídencov z Ukrajiny. Je naučená dávať a pomáhať a preto je pre ňu ťažké teraz prijímať a byť tou, ktorá potrebuje pomoc. Z práce sa mnohokrát vracia až večer, celý deň chodí po rodinách odkázaných na sociálnu pomoc a po občanoch z Ukrajiny a pomáha im s čím treba, roznáša im humanitárnu pomoc vo forme balíčkov. Popritom, keď treba chodí s otcom po lekároch.

Mirka, ďalšia švagriná u ktorej starký momentálne býva je samoživiteľkou, mamou dospelej Dominiky a našej 15-ročnej Zoji, býva, ako ona sama hovorí, v dvojizbovom kamrlíku a Vlkovo je a vždy bolo pre ňu únikom z neho, chodí sem každý víkend aspoň na jeden deň, žiadnej roboty sa nebojí, ale záhrada je jej "špecializácia" je to pre ňu relax a zároveň fyzická aktivita navyše. Aj tento rok už bolo všetko nasadené, aby boli nejaké zásoby na zimu...no všetko zobrala voda...v záhrade ostal iba piesok, ktorý doniesla voda z ktorého majú najväčšiu radosť deti - náš Matejko a Mirkin vnuk Martinko. Mirka - pomôže kde môže, keď ju niekto zavolá s niečím pomôcť s radosťou ide, tentoraz však potrebuje pomoc aj ona.

Feri, môj priateľ, ja a náš malý za chvíľku 6 ročný syn Matejko bývame v Brezne, ale Feri je stále doma vo Vlkove a aj napriek tomu, že má fyzicky namáhavú prácu každý víkend, každé voľno je vo Vlkove a robí niečo okolo domu, zveľaďuje to tam. Vlastnoručne postavil altánok spolu s ihriskom pre nášho Maťka - od zháňania dreva, jeho čistenia až po natieranie. Altánok túto pohromu prežil, ale Maťkove ihrisko bohužiaľ nie.... našli sme jeho zvyšky pár metrov pod domom na kraji potoka spolu s trampolínou na ktorú si náš malý sám nasporil...Pred nedávnom rozobral starý senník a na jeho základoch si stavia dielňu. Kto Fera pozná vie, že je to pracant, že je to skvelý chlap ochotný podať pomocnú ruku, keď treba.

My, obaja s Ferom, síce robíme, ale máme na krku hypotéku, Mirka s Adkou sú roky samoživiteľky, ktoré nemajú eurička nazvyš. Nejaké financie sa nám podarí dať dokopy, aj vďaka dobrým ľuďom, ktorí sami prišli a ponúkli aj finančnú pomoc, ale to ani zďaleka nepostačuje na to všetko, čo je potrebné urobiť, predbežná kalkulácia iba prác v dome, aby sa tam dalo bývať je cca 20000-30000€ a to je suma bez zariadenia domu, ktoré je kompletne zničené...preto som sa rozhodla vytvoriť túto výzvu...a verím, že s pomocou dobrých ľudí sa nám podarí vyzbierať aspoň na tie práce, aby bol dom obývateľný a starký s Alikom a Adka s Kamilom sa mohli vrátiť domov...

Je veľa ľudí, ktorí doposiaľ pomohli, ktorým budeme navždy vďační, ktorí sa na úkor svojho času chytajú lopát, fúrikov, handier... ktorí donesú nejaké občerstvenie, ktorí povzbudia...Slovami je ťažko vyjadriť ako veľmi vďační sme za každú pomoc... ĎAKUJEME

Druhé video na tomto odkaze je natočené dve hodiny po:

https://www.instagram.com/p/CsmTOcCNfo5/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://tivi.cas.sk/video/2802555/hroza-v-kokave-nad-rimavicou-takto-dazd-rozosieval-skazu/

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/668714-vyzera-to-ako-v-hirosime-komentuje-starosta-spust-po-nicivom-dazdi/

https://www.noviny.sk/slovensko/795238-povoden-sposobila-skody-na-domoch-uhynuli-aj-d

omace-zvierata

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?