Menu

Pomoc početnej rodine, ktorej otec po ťažkom úraze nemôže pracovať

Trvanie výzvy: 2. decembra 2023 - 31. januára 2024

Cieľ výzvy

Zabezpečenie základných životných potrieb pre rodinu Ľudovíta Pokutu, ktorými je - piecka, drevo na zimu, posteľ a skriňa, stravovanie a oblečenie, lieky.

Autor výzvy

Príbeh

Pomoc početnej rodine, ktorej otec po ťažkom úraze nemôže pracovať

Ľudovít Pokuta, jeho žena Nikola a ich 10 detí čelia ťažkej životnej situácii. Ľudovít po ťažkej nehode nemôže viac pracovať a nedokáže svoju rodinu zabezpečiť. Preto sa obracajú na dobrých ľudí s prosbou o pomoc. Pomôžme Ľudovítovi a jeho rodine.

So svojou rodinou žijeme veľmi skromne v osade v Chminianskych Jakubovanoch. Až do vážnej nehody v apríli 2023 som svojej rodine základné potreby, najmä jedlo a oblečenie, vedel zabezpečiť. Pre seba a ďalších mužov z rodiny som nachádzal brigády a pomocné práce na stavbách, pri búracích prácach, v záhradách – kosenie, rýľovanie. Od decembra 2022 som mal stálu prácu v Liptovskom Mikuláši, kde som denne dochádzal so skupinou mužov z osady. Vážny úraz pri automobilovej nehode ma temer pripravil o život, ale vďaka pomoci lekárov a možno aj mojej vôli neopustiť rodinu, som prežil. Po ťažkých deviatich operáciách hlavy, čeľuste, hrudníka, rúk a nôh, mám vážne následky, ktoré mi neumožňujú pracovať ako doposiaľ. Chodím ťažko a s bolesťou, nevydržím dlho stáť. Zatiaľ mi ešte nebol prisúdený invalidný dôchodok, a tak náš príjem predstavujú iba rodinné prídavky a rodičovský príspevok.

Našu situáciu zhoršil lejak, ktorý nám v lete vytopil príbytok a znehodnotil pec a časť zariadenia domu. V októbri sa nám narodil najmladší synček a potrebujeme kúpiť pec, drevo na zimu, postieľku a skriňu. Ja a moja rodina budeme vďační za každú pomoc, ktorá nám umožní preklenúť toto ťažké obdobie a neohrozí na zdraví naše deti. Cena za najlacnejšiu pec je cca 400.-eur, za drevo na zimu 500.-eur. Nábytok kúpime starší – do 100.-eur. Kočík sme skúšali získať darovaný, ale nepodarilo sa nám to. Na Bazoši najnižšia cena je 100 – 150.- eur.  Nevyhnutne potrebujeme aj auto. Mali sme staré auto, ale v auguste sa nám pokazilo a nedá sa opraviť.  Autobusová zastávka je od osady ďaleko a ja mám problémy s chôdzou. Požičiavam si auto od susedov k lekárovi, na veľký nákup, na úrady. 5 ciest mesačne je minimum, za jedno požičanie platím 10.-eur a niektorí žiadajú aj natankovať nádrž za ďalších 10.-eur. To nám zvyšuje mesačné náklady. Najlacnejšie autá na Bazoši sa dajú kúpiť za cenu od 200.-eurdo 700.-eur.

Zvyšných 1000.- eur zo zbierky použijeme na stravovanie pre deti a  teplé oblečenie a obuv. Naše mesačné náklady sú cca 1150.-eur. Prídavky na deti a rodičovský príspevok sú spolu 840.- eur a to nás núti koncom každého mesiaca si požičiavať na vysoký úrok. Dúfam, že s pomocou dobrých ľudí sa nám podarí preklenúť obdobie do získania invalidného dôchodku. Nikdy by som nemyslel, že sa ocitnem v takej situácii, ale osud to zariadil inak. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.  

Aktualizácie

Vianoce 2023 u Pokutovcov8. jan 2024

Ďakujeme všetkým, ktorí našej rodine  svojim príspevkom pomohli. Novou pieckou ste nám darovali teplo a možnosť plnohodnotne variť a najmä piecť, co sa na poškodenej peci nedalo. Deti mali skromné Vianoce, ale vďaka dobrým ľuďom si našli pod stromčekom aj malé darčeky. Na rozhodnutie o invalidnom dôchodku stále čakáme a ak by sa ešte našla pre nás podpora, veľmi nám to pomôže, najmä na potraviny, lieky a zimné topánky pre deti. Ďakujeme za každú, i tú najmenšiu pomoc.      

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?