Menu

Malý bojovník Paľko

Trvanie výzvy: 13. novembra 2023 - 31. marca 2024

Cieľ výzvy

Získať financie na pokračovanie v intenzívnych rehabilitáciach

Autor výzvy

Príbeh

Malý bojovník Paľko

Predčasné narodenie, epilepsia a metabolická porucha zmenili sny a plány rodiny malého Paľka, ktorý má ako prvé a jediné dieťa na Slovensku ochorenie ALG3. Smutné prvenstvo, s ktorým bude bojovať celý život.

Paľko sa narodil predčasne a do jeho prvého polroku života všetko nasvedčovalo tomu, že bude len o čosi pomalšie napredovať. Avšak po polroku s ním začalo škĺbať a rozťahovať mu ruky. Začali následné vyšetrenia a nekonečný maratón po nemocniciach, až nakoniec skončil v Bratislave v Národnom ústave detských chorôb, kde mu diagnostikovali metabolickú poruchu glykozylácie (vtedyešte nebola presne určená, po roku sme sa dozvedeli, že Paľko je prvý a jediný pacient na Slovensku s typom ALG3 tejto poruchy) a kde mal toľko epi záchvatov s desaturáciou (nemohol dýchať lebo mu stiahlo hrdlo), že takmer prehral svoj boj o život. Po takmer 2,5 mesiacoch sa vrátil konečne domov, a to čo sa naneho "nalepilo" za prvý polrok, všetko zmizlo. Bol ako novorodenec. My, rodičia, starí rodičia a všetci blízki, sme sa museli naučiť, čo robiť ak dostane záchvat, kedy mu priložiť kyslíkovú masku, koľko veľa kyslíka pustiť. Bolo to ťažké obdobie. Pre každého rodiča je pohľad na svoje dieťa, ktoré trpí, neuveriteľná bolesť. Nemohli sme s malým ani rehabilitovať, pretože tými záchvatmi bol odpísaný na celý deň a tiež hocičo mu ich mohlo vyvolať. Našťastie, jedného dňa, 07.10.2022, tie záchvaty zrazu prestali a po 3 mesiacoch bez nich, sme dostali zelenú na rehabilitačné cvičenia. 

Od februára 2023 sme začali intenzívne rehabilitovať a nemôžme prestať. Po každom pobyte vidíme neuveriteľný progres: Paľko už dokáže udržať hlavu, dokáže sa zapierať na nohy, viac vníma okolie, je omnoho živejší. Nakoľko tieto pobytu sú enormná záťaž na rodinný rozpočet, kde pracuje len 1 rodič a druhý poberá rodičovskú dovolenku, uchádzame sa o Vašu nezištnú pomoc, ktorou môžeme zabezpečiť ďalšie rehabilitačné pobyty pre nášho malého bojovníka Paľka.

Za Vašu pomoc Vám my rodičia a tiež malý Paľko, zo srdca ďakujeme.

Príspevkom na túto výzvu sa Váš dar zdvojnásobí až do výšky 1000 eur. Pravidlá k tejto spolupráci nájdete na nasledujúcom linku: https://blog.ludialudom.sk/pravidla-grantoveho-programu-nasobime-pomoc/

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?