Menu

Tomáško opäť potrebuje vašu pomoc pri zakúpení polohovateľného vozíka a terapií

Trvanie výzvy: 18. decembra 2023 - 31. mája 2024

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Cieľom výzvy je vyzbierať financie na polohovateľný vozíček, v ktorom by Tomík mohol ležať. Zároveň vyzbierať financie na zaplatenie fyzioterapeutov, ktorí musia Tomáška doma navštevovať a pracovať s ním.

Príbeh

Tomáško opäť potrebuje vašu pomoc pri zakúpení polohovateľného vozíka a terapií

Som mamina 15 ročného Tomáška, ktorý bojuje s progresívnym ochorením SMA – spinálna svalová atrofia, pri ktorej dochádza k postupnému úbytku svalstva v celom tele. A to všetko pri plnom vedomí. Momentálne potrebujeme vyzbierať peniaze na polohovateľný vozík, v ktorom by Tomík mohol ležať. Za každú pomoc, ďakujeme.


Tomík je inteligentný chlapec, milujúci prírodu a zvieratká. Krásne hrá na klavír, bez toho, aby ho to niekto učil.
Je v podstate odkázaný na 24 hodinovú pomoc. Tomáško nikdy nechodil, nestál a bez pomoci si ani nikdy nesadol. No dokázal sám jesť, piť a v ľahu zdvíhal sám nožičky. Časom i to málo, čo sám dokázal, sa postupne začalo vytrácať. 


Nedokážete si predstaviť, aký srdcervúci a bezmocný je to pocit, keď nemôžete pomôcť vlastnému dieťaťu, keď sa sťažuje, že mu nejdú dvihnúť ruky, alebo keď mu voľne spadne dozadu hlavička.

Postupne sa začala zhoršovať i kapacita pľúc a skolióza. Stáli sme pred obrovským rozhodnutím, či dať Tomimu voperovať do chrbtice magnetické tyče. Operácia bola pre neho veľmi riskantná, ale zároveň hrozilo, že skolióza postupne začne utláčať orgány, hlavne srdiečko. Bolo rozhodnuté – operácia.

Čo si Tomík po nej vytrpel nebudem ani popisovať. 3 mesiace len ležal a strácal chuť do života.

Nakoniec sme boli radi, že operáciu podstúpil. O to väčší šok a sklamanie pre nás bolo, keď nám lekári oznámili, že i napriek operácii sa Tomimu progresívne zhoršila skolióza a to až do takej miery, že utláča jedno pľúce natoľko, že jeho časť je neprevzdušnená, čo znamená, že by mal iba ležať.

Tomčo miluje život i cez obrovské obmedzenie a tiež si prešiel nesmiernym množstvom bolesti a zmien. 3 týždne bojoval na Áre o život so 4 zlomeninami na nohách, z toho 2 stehien, s pohmoždenými pľúcami a zlyhávajúcim srdiečkom. Bola mu prevedená tracheostómia. Nakoľko je Tomík veľký bojovník, všetko zvládol a z nemocnice sme boli prepustení so 4 prístrojmi.

Bola to pre nás obrovská životná zmena. To, že Tomi raz bude len ležať, sme vedeli všetci, v žiadnom prípade sme na to ale neboli pripravení, teraz je to pre nás nová informácia.

Momentálne potrebujeme vyzbierať peniaze na polohovateľný vozík, v ktorom by Tomík mohol ležať. Mohli by sme aspoň jazdiť na prechádzky, ktoré tak miluje. Zároveň musíme Tomíkovi volať priamo domov viac fyzioterapeutov, čo je taktiež finančne náročné.



Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?