Menu

Veľká nádej pre Olivera zaradiť sa medzi rovesníkov

Trvanie výzvy: 30. novembra 2023 - 31. marca 2024

Cieľ výzvy

Intenzívne rehabilitácie, podporné terapie, logopédia, muzikoterapia a ďalšie aktivity, ktoré pomôžu Oliverovi k samostatnosti a k dobrému štartu v škole.

Autor výzvy

Príbeh

Veľká nádej pre Olivera zaradiť sa medzi rovesníkov

Oliverko sa narodil ako predčiastňatko s krvácaním do mozgu, keď mal rok diagnostikovali mu DMO. Začal kolotoč rehabilitácií a terapií, ale aj vďaka tomu a operácií Ulzibat sa Oliver postavil na nohy. Dnes ho dopredu ťahajú jeho zdraví rovesníci v Montessori škôlke, kde sa pomaly chystajú budúci rok nastúpiť do školy. Na to, aby držal s nimi krok, po mentálnej aj telesnej stránke musí veľa rehabilitovať a absolvovať podporných terapií, teraz popri škôlke môže ešte intenzívne rehabilitovať, no už ako školák to bude mať oveľa náročnejšie. Ďakujeme za podporu, aby sa aj v septembri mohol stretnúť s kamarátmi už v škole.


Oliverko sa mal narodiť na Mikuláša 2016, rozhodol sa však spoznať tento svet už 30.9.2016. Narodil sa v 30tt akútnou sekciou pre hypoxiu (nedostatok kyslíka). Hneď po narodení mal krvácanie do mozgu 1.stupňa. Týždeň bol intubovaný, ďalšie tri dni na podpornom kyslíku, pomaly priberal a vyzeralo, že sa mu darí. V inkubátore na JIRS strávil mesiac a ďalšie tri týždne na novorodeneckom oddelení, kým nedosiahol potrebnú váhu.

Po prepustení z nemocnice nasledovali pravidelné vyšetrenia a opakované kontroly, ktoré predčasniatko musí absolvovať vzhľadom na nezrelosť pri narodení. Spočiatku sa zdalo, že Oli pekne rastie a všetko je v poriadku. Podľa neurologického vyšetrenia krvné zrazeniny na mozgu boli v poriadku, nezväčšovali sa a bolo nám vysvetlené, že sa postupne vstrebú. Avšak, keď mal približne pol roka, rozhodli sme sa sami navštíviť fyziatričku a fyzioterapeutku. Oliverko mal oneskorený motorický vývin a silný hypertonus (vysoké svalové napätie) najmä v dolných končatinách, ale aj v horných, slabé bruško aj chrbátik. Začal teda s rehabilitáciami.

Úspechy sa dostavovali pomalším tempom ako sme očakávali. Keď mal rok diagnostikovali mu DMO – spastickú diparézu. 

Kolotoč rehabilitácii a terapií sa stal našou každodennou súčasťou.  Veľkú radosť nám urobil keď mal 3 roky a sám sa postavil v priestore. Zlá stabilita celého tela, slabšie brucho a chrbát mu však bránili urobiť úplne samostatné kroky.

Operácia Ulzibat mu dopomohla k tomu, že začal dostupovať na celé chodidlá a tým získal lepšiu stabilitu. Tejto skutočnosti sme sa veľmi tešili, avšak rehabilitačným dňom nebol ani zďaleka koniec. V cvičení pokračoval a na rehabilitačných pobytoch absolvoval aj podporné terapie ako logopédia, integratívnaterapia, arteterapia, muzikoterapia, ktoré mu pomáhali rozvíjať jeho rozumové schopnosti. Neskôr absolvoval aj kraniosakrálnu terapiu.

Oliverko dnes s nadšením a radosťou navštevuje Montessori materskú školu, kde je začlenený medzi zdravé deti a tie ho ťahajú vpred mentálne aj fyzicky. 

Neustále však potrebujeme rehabilitovať, aby mohol na budúci rok nastúpiť do školy. Potrebuje byť čo najviac samostatný pri učení aj sebaobslužných činnostiach.

Máme teda ešte pár mesiacov čas na intenzívne rehabilitácie, ktorú mu veľmi pomáhajú dosiahnuť svoje sny a ciele.

Príspevkom na túto výzvu sa Váš dar zdvojnásobí až do výšky 1000 eur. Pravidlá k tejto spolupráci nájdete na nasledujúcom linku: https://blog.ludialudom.sk/pravidla-grantoveho-programu-nasobime-pomoc/

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?