Menu

Timotej "večný novorodenec" súrne potrebuje pomoc

Trvanie výzvy: 19. decembra 2023 - 31. januára 2024

Cieľ výzvy

Cieľom výzvy je pomôcť Timotejovi čo najviac napredovať či už pomocou rehabilitácii, stimulácii očiek a všetkých zmyslov.

Autor výzvy

Príbeh

Timotej "večný novorodenec" súrne potrebuje pomoc

Timi sa narodil v 36. týždni tehotenstva s váhou 1,5 kg, ale gestačný vek mu lekári stanovil na 32. týždeň tehotenstva. V brušku totiž prestal z neznámych príčin v 32.tt rásť, hoci dovtedy bolo u mňa aj u neho všetko v poriadku. Doteraz má raritný problém enormne spomaleného rastu a teda aj vývoja. Ako už 1 ročný chlapček stále váži len 3,3 kg. Rehabilitácie sú pre jeho vývoj absolútne akútne.


Niekto by povedal, že len objavil spôsob ako nestarnúť, keďže aj jeho mozog starne enormne pomaly – ale vraj súmerne s telom. Na magnetickej rezonancii v lete zistili, že jeho biela mozgová hmota je na úrovni 4 mes. bábätka, nevieme síce, aký vek ma jeho mozog teraz po pol roku, ale vidíme veľké pokroky každým dňom. No Timiho nesprevádza životom len tento problém. K tomu všetkému má ešte aj zrastený čelný šev lebky a obojstrannú ptózu viečok, čo sa chystáme vyriešiť operáciou v marci 2024. Na svet sa pozerá cez úzke štrbiny, čo mu sťažuje vnímanie, motiváciu, stimuláciu mozgu a aj ortopedickú stránku. Aby lepšie videl, musí prehýnať hlávku dozadu, zaroveň ma horšiu motoriku a podobne. Avšak zrak vraj má postačujúci. O to väčšia škoda je, že to 4 mesiace v inkubátore vôbec neriešili, ani ma moju žiadosť. Očný povedal, že stačila taká drobnosť ako nadlepovanie viečok, ale oni to odmietli. Timi je nádherný chlapec, ktorý sa stále usmieva, hrá a prekvapivo sa snaží držať hlávku, robiť barančeky a otáčať sa. Všade, kam príde, láme rekordy. Tak to bolo aj na prvom rehabilitačnom pobyte, kde z kŕčovitého ležiaceho bábätka urobili za dva týždne šikovného chlapčeka, ktorý si už dokázal chytiť rúčky, trafiť do úst alebo držať hlávku. Dokonca sa začal už aj otáčať, hoci to ešte nebolo zámerom fyzioterapeutov.

Rehabilitačné pobyty a zmyslové terapie ako je Snoezelen považujeme teraz za absolutne akútne pre jeho vývoj. Prinášajú totiž reálne výsledky a výrazným spôsobom skvalitňujú jeho život. Samozrejme, to všetko v spojení so správnou stravou a úpravou hormónov, ktorú už rok neustále bezvýsledne riešime. Keďže však ani mnohé genetické testy stále nič neukázali, nikto netuší aké sú jeho možnosti a prognóza do budúcna. Avšak keď sledujeme ako každý deň po terapii dokáže novú vec, máme obrovskú nádej. Mozog má vraj v poriadku a aj očká sme stihli zachrániť vyžiadaním Timiho z nemocnici keď mu zreničky plávali, boli zakalené a nedokázal zaostriť. Teraz zaostruje, sleduje hračku, ani mu neutekajú očká. Máme z neho každý deň obrovskú radosť. 

Budeme veľmi radi, ak sa rozhodnete podporiť Timiho. Tento úžasný chlapček si to zaslúži.

Z celého srdca vám ďakujeme. 
Timi a jeho mama Marianna

Príspevkom na túto výzvu sa Váš dar zdvojnásobí až do výšky 1000 eur. Pravidlá k tejto spolupráci nájdete na nasledujúcom linku: https://blog.ludialudom.sk/pravidla-grantoveho-programu-nasobime-pomoc/


Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?