Menu

Adamko - bojovníček so spastickou kvadruparézou a potrebou pravidelne rehabilitovať

Trvanie výzvy: 9. januára 2024 - 9. januára 2025

Chcem darovať

Zvoľte výšku svojho jednorazového daru

Cieľ výzvy

Odborná detská fyzioterapia pobytovo mesačne, potrebná liečba, zdravšie a radostné detstvo malého slniečka

Autor výzvy

Príbeh

Adamko - bojovníček so spastickou kvadruparézou a potrebou pravidelne rehabilitovať

Adamko - 3.r. chlapček, ktorý bol ako novorodenec resuscitovaný a prežil si toho už tak veľa, trpí diagnózou spastická kvadruparéza - DMO ale i inými pridruženými zdravotnými problémami. Aby Adamko napredoval, potrebuje intenzívne a najmä opakujúce sa rehabilitácie.

Adamko sa narodil ako zdravé bábätko. Okrem zvracania a žltačky, ako u bábätiek, bolo všetko v poriadku. Po troch dňoch svojho života prestal dýchať, zastavilo sa mu srdiečko. Lekárom sa ho síce podarilo oživiť, no utrpel ťažkú hypoxiu- jeho telíčku a orgánom chýbal dostatok kyslíka. Prvé tri mesiace svojho života stavil v štyroch nemocniciach. 

Aký mal vlastne kolaps po narodení na neho vplyv? Adamkovi diagnostikovali centrálnu tonusovoú a koordinačnú poruchu, spastickú kvadruparézu. Neposlúchajú ho teda svaly a napätie v nich. Opäť sa mu objavila epilesia. Za svojími rovesníkmi výrazne zaostáva v psychomotorickom vývine. Nevie ešte sám sedieť, ani loziť. Zlepšuje si však už stabilitu v sede, viac používa rúčky, zaujíma sa o veci okolo seba. Pri cvičení sa snaží plaziť, sám to ešte nezvláda. Pekne sa učí aj cvičeniu na rehab. prístrojoch a pomôckach. Adamko si džavoce, ešte nerozpráva, ani nevie žuť. Vie naznačiť emócie, záujem o vecí, radosť blízkych.

S Adamkom absolvujem pravidelne, podľa možnosti v každom mesiaci intenzívny rehabilitačný pobyt v trvaní 1- 2 týždňov, zameraný na detskú fyzioterapiu, ktorú poisťovne deťom bežne nepreplácajú.

Adamka vychovám sama, som na rodičovskej dovolenke.

Aktualizácie

Marec 202429. mar 2024

Rehab.pobyt vo Svetielku Prešov.

Ďakujeme za podporu ♥️

Začiatok roka 19. feb 2024

Nastavenie liečby epilepsie, prvé rehabilitácie a aj choroby 

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?