Menu

Darujme Samkovi pokroky

Trvanie výzvy: 14. februára 2024 - 31. marca 2024

Cieľ výzvy

Zabezpečiť Samkovi kvalitnú rehabilitáciu, a ďalšie podporné terapie, ktoré mu pomôžu napredovať a správne sa vyvíjať.

Autor výzvy

Príbeh

Darujme Samkovi pokroky

Keď sa vraj nevinná hrčka zmení na celoživotné ochorenie. Samko sa narodil ako zdravý chlapček, no pri kŕmení si mamka všimla, že má hrčku na hlávke, ktorú tam predtým nemal. Na novorodeneckom tvrdili, že sa to vstrebe, no mamke sa to aj tak nezdalo. Ďalšie prekvapenie prišlo, keď pri prepúšťaní z nemocnice jej len medzi dverami oznámili, že Samko má zlomenú kľúčnu kosť, no v prepúšťacej správe nič nebolo. Ako trojmesačný dostal prvý epileptický záchvat, a po nejakom čase sa mu pridružila diagnóza svalová hypotónia. Teraz najviac potrebuje pravidelne rehabilitovať a cvičiť, aby sa jeho stav zlepšoval a dokázal stále viac a viac napredovať.

Samko má 9 rokov narodil sa ako tretie dieťa. Tak, ako 2 tehotenstvá pred ním, tak aj to tretie tehotenstvo bolo bezproblémové. Pôrod bol v termíne a celý pôrod prebehol bez komplikácií. Samko sa narodil v termíne s pôrodnou hmotnosťou 3550kg a 49cm a s APGAR  10/10. Na tretí deň po pôrode, keď mi Samka priniesli na kŕmenie, som si všimla na hlavičke hrču, ktorú tam pred tým nemal. Hneď som išla na novorodenecké oddelenie sa opýtať, že prečo je na jeho hlávke tá hrča. Tvrdili, že to nevadí že sa to do roka vstrebe. No ja som mala ale veľmi zlé tušenie. Niečo mi hovorilo že sa muselo niečo stať, lebo tú hrču na hlávke predtým nemal. Potom som sa upokojovala tým, že veď určite to bude v poriadku, keď mi to hovorili. O pár dní na to, nás prepustili z nemocnice domov a tu nasledovalo ďalšie prekvapenie. Už keď som bola na ceste domov, zrazu sestrička otvorila dvere a oznámila mi nech dám pozor na rúčku, že má zlomenú kľúčnu kosť, nech budem opatrná. Oznámila mi to len tak medzi dverami a dvere hneď zabuchla. Cestou domov som rozmýšľala nad tým, čo mi sestrička povedala a začala som čítať prepúšťaciu správu s nádejou, že sa dozviem prečo ma tú kľúčnu kosť zlomenú, no v prepúšťacej správe o tejto zlomenine nebolo napísané ani pol slova. Zdalo sa mi to všetko čudné, že mi po celý ten čas nikto nepovedal že má zlomenú kľúčnu kosť. Bolo to všetko ako jeden zlý sen, ktorý som si myslela, že pominie a bude všetko v poriadku. Zo začiatku bolo všetko perfektné. Nič nenasvedčovalo tomu, že o pár mesiacov sa nám obráti život naruby. Keď mal Samko 3 mesiace, dostal prvý epileptický záchvat a vtedy to všetko začalo. Nasledovalo kopec vyšetrení a hospitalizácií, po ktorých sme stále dúfali, že sa nasadia lieky a bude všetko OK. No nikto z nás ani len netušil, že tá potvora epilepsia sa stane súčasťou nášho života a budeme s ňou musieť stále bojovať. Po nejakom čase sa Samkovi pridružila ďalšia diagnóza svalová hypotónia, na ktorú potrebuje veľmi veľa cvičiť. No rehabilitácie sú finančne náročné, ale zároveň veľmi potrebné pre jeho vývoj a napredovanie.

Príspevkom na túto výzvu sa Váš dar zdvojnásobí až do výšky 1000 eur. Pravidlá k tejto spolupráci nájdete na nasledujúcom linku: https://blog.ludialudom.sk/pravidla-grantoveho-programu-nasobime-pomoc/

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?