Menu

Auto na Joystick - Unikátna prerábka

Trvanie výzvy: 25. apríla 2021 - 25. apríla 2022

Cieľ výzvy

Financie budú použité na prerábku auta Škoda. Konkrétne sa bude jednať o prestavbu celého riadenia na ovládanie joystickom. Tiež ovládanie smeroviek či stieračov pomocou hlasového povelu.

Autor výzvy

Príbeh

Auto na Joystick - Unikátna prerábka

Unikátna prerábka auta ovládaného joystickom, ktorú na Slovensku ani v Česku nikto nezvládne.

Dobrý deň, volám sa Róbert Balušík. Od narodenia trpím svalovo-kĺbovým ochorením. Mám za sebou 11 operácií. Toto ochorenie spôsobuje napríklad to, že nezohnem kolená, nezdvihnem ruky, nechytím lyžicu a nenajem sa, nezaviažem si šnúrky na topánkach.

Pýtate sa, je vôbec možné takto plnohodnotne fungovať a začleniť sa do spoločnosti? Áno! Pracujem a s mojím tímom poskytujeme online služby na internete. Pri mojej práci sa často stretávam sľuďmi a firmami, no mobilita je pre mňa naozaj problém.

Silno vnímať som to začal už na vysokej škole, kedy som dochádzal vlakom do Olomouca. Keďže nezohnem kolená, nastúpiť bolo premňa možné len cez výklopnú plošinu. Po dvoch mesiacoch mi však bolo nemenovanou spoločnosťou so žltými vlakmi oznámené, že plošinu viac využívať nemôžem, pretože nie som na vozíku.

Pomocou v tejto chvíli mi boli rodičia, ktorí makaždé dva týždne vozili do Olomouca autom. Smútok a zlosť však vo mne objavili myšlienku: "Dokážem riadiťauto"?

Na Slovensku ani v Česku potrebnú prerábku technologicky niktonezvládne. Preto sme sa s kamarátom vybrali na veľkú výstavu pomôcok pre ZŤP do Nemecka. Tamojšie firmy našli, pre nich bežný spôsob úpravy, a to ovládanieauta joystickom. Počujete dobre! Možno to hranie závodných hier vašich detí nie je až také nereálne... Moju spôsobilosť takéhoto riadenia auta som si bol navlastné náklady v Nemecku otestovať. Za 5 dní som najazdil 960 km len pomocou lakťa.


Nasledovalo 2,5 roka dlhé riešenie zákonov, možnosti autoškoly, či štátnej pomoci. V našich dvoch bratských štátoch existuje len jedna česká autoškola, ktorá túto výzvu zvládne. Pomoc od štátu nemyslí na unikátnesituácie, ako je táto. Ale možné to je!

Vyriešením tohto problému, s ktorým sa momentálne neborím len ja, vieme zadefinovať osvedčené postupy, ako u nás realizovať každú ďalšiu unikátnu úpravu auta.

Od úspechu ma však delí 60 000 €, potrebných na prerábku. Poďte so mnou posunúť mobilitu v našich dvoch štátoch opäť o krok vpred! Čo i len jedno vaše euro túto malú revolúciu dokáže!

Pretože, len ak sa vydáme cestou, ktorou pred nami nikto nešiel, môžeme zanechať stopu...

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?