Menu

Lepšia budúcnosť pre Viki

Trvanie výzvy: 18. marca 2022 - 18. marca 2023

Cieľ výzvy

Cieľom výzvy je vyzbieranie prostriedkov, ktoré v plnej miere budú použité na liečbu a skvalitnenia života pre Viki- rehabilitácie v Kováčovej, Hendi centre, u dr. Veľa

Príbeh

Lepšia budúcnosť pre Viki

Uvodným slovom by som vám rada prestavila malú Viki

Viki je milé dievčatko ktoré ma 2,5 roka. Po narodení už ako 13 týždňová bola operovaná vo Viedni na pes equinovarus. Následné po očkovaní sa jej objavila epilepsia a spomalil sa jej prirodzený vývoj. Na genetike jej zistili špeciálny syndróm KDVS, ktorý je veľmi ojedinelí a máho veľmi málo detí. Koolen de Vriesov syndróm je porucha charakterizovaná vývojovým oneskorením, miernym až stredne ťažkým mentálnym postihnutím, vrodenými malformáciami a znakmi správania. Je to spôsobené mutáciami v géne KANSL1 alebo stratou malého množstva genetického materiálu v chromozóme 17 ktorý zahŕňa gén KANSL1  (mikrodelécia q21.31 chromozómu 17). 

Liečba zahŕňa fyzioterapiu, logopédiu a vzdelávacie programy, ako aj medikamentóznu liečbu epilepsie a chirurgickú liečbu malformácií. Máme zväčšené postranne komory mozgu a silnú hypotóniu a problémy z očami - strabizmus a astigmatizmus. Viki je sledovaná na neurológii, kardiológii, nefrológii a ortopédii. Minulý rok sme boli v kúpeľoch v Kováčovej čo jej veľmi pomohlo. Zatiaľ nerozpráva a máme odporúčania často navštevovať rehabilitačné zariadenia, a rôzne terapie. Chceli by sme sa dostať aj do Varšavy k dr., ktorý takýmto detičkám pomáha a hlavne do zariadenia Axis na rehabilitácie, ktoré sú nákladné. Keďže musíme ešte chodiť aj do Viedne, všetko je veľmi finančne náročné, no nevzdávame sa, bojujeme a veríme. 

 Ďakujeme za akúkoľvek pomoc.

Aktualizácie

Rehabilitácia 11/229. dec 2022

Ahojte kamarati. Samé dobré správy: kontrola na kardiológii dopadla na 1 kontorola u Dr. Radlera dopadla tiež dobre, ale dlahy ešte musím mať:( boli sme na rehabilitácii v Hendi centre, kde nás zas posunuli o krok vpred. Posilnili sa mi svaly, prestali mi slinky utekať a pridali sa 2 nové slová, taktiež som začala navštevovať špeciálnu škôlku, kde sú samé dobré pani učiteľky, ktoré mi veľmi pomáhajú. Ďakujem Vám že mi pomáhate, aj keď nás čaká ešte ďaleká cesta

Kontrola vo Viedni20. okt 2022

Po  mesiacoch sme boli na kontrole vo Viedni u Dr. Radlera. Ten nás veľmi potešil, pretože nožička sa vyvíja v poriadku a zatiaľ sa nevracia. Dlahy nám síce ešte nechal, ale povedal že možno na budúci rok sa s nimi môžeme končene rozlúčiť. Vidíme, že všetko čo robíme pre Vikinku má zmysel :)

Viki napreduje hlavne vďaka Vám :) dakujeme7. sep 2022

Viki stále napreduje vďaka rehabilitačným pobytom. Zlepšuje sa nielen v motorike, ale hlavne začína komunikovať:)

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?