Menu

Chcem chodiť ako moji kamaráti

Trvanie výzvy: 18. októbra 2022 - 10. februára 2023

Cieľ výzvy

rehabilitacie, rehabilitacne pomocky

Príbeh

Chcem chodiť ako moji kamaráti

nožičky ma neposluchajú akoby som chcel, veľmi chodiť ako moji rovesníci,

Matúš je veselý tínedžer a jeho diagnóza je Kongenitálny myastenický syndróm.

Matúš sa narodil v 9. mesiaci tehotenstva v roku 2006 a všetko vyzeralo v poriadku. Kamarátka však mala syna v rovnakom veku ako aj Matúš. Chodila k nám na návštevy a stále som si všímala, že jej chlapček je vo všetkom rýchlejší - už sedí a náš Matúš to nezvládal. Keď sme navštívili lekárku, povedala, že je všetko v poriadku a postupne sa situácia zlepší.


Po pár mesiacoch kamarátkin syn začal chodiť a Matúš mal stále problém sa posadiť. Po ďalšej návšteve lekára sme boli poslaní na vyšetrenie do Michaloviec, no nevedeli nám povedať, prečo tomu tak je. Poslali nás do Košíc, kde Matúšovi spravili genetické a metabolické vyšetrenia. Prešiel si aj magnetickou rezonanciu. Boli sme v nemocnici hospitalizovaní na 5 dní.


Po prepustení z nemocnice nám pani primárka povedala, že u Matúška sa bude diagnóza hľadať ako ihla v kope sena - preto musíme počkať na výsledky genetiky. Odporučili nám ďalšie vyšetrenie v Bratislave, kde sme strávili ďalších 6 dní. Po  špeciálnych vyšetrení nám primárka vysvetlila, že Matúš má podozrenie na kongenitálny myastenický syndróm. Samozrejme sme nevedeli, čo to znamená, boli sme z toho  smutní, no povedali sme si, že musíme ísť ďalej. 


Jedná sa o svalové ochorenie, keď sa Matúš počas dna cíti veľmi slabo - až tak, že niekedy nevládze ani rozprávať. Z roka na rok sa slabosť zhoršovala, čo viedlo k invalidnému vozíku, ktorý sme museli pre Matúša zaobstarať. Matúš stále hovorí, že to nie je nadlho a že bude chodiť, tak ako aj iní, v čom ho rozhodne povzbudzujeme. CHCEM DOSIAHNUŤ VŠETKO ČO MOJI ROVESNÍCI”
Chodiť a byť zdravý Medzitým sa udržujem pravidelnými cvičeniami a terapiami, aby som sa posúval stále vpred.Mamka je so mnou 24 hodín denne, veľa sa mi venuje , hľadá stále niečo ako mi pomôcť a skúša čo sa dá, aby pre mňa urobila maximum potrebné  rehabilitácie,  žiaľ to všetko je pre mojich rodičov veľmi finančne nákladné a poviem úprimne, asi aj nereálne. Preto Vás chceme poprosiť o Vašu pomoc pri naplnení tejto výzvy. Bez Vašej pomoci to moji rodičia nezvládnu. Ďakujeme Vám zo srdca za všetko, za každé jedno euro, zdieľanie,  za každú vašu pomoc ktorú si nesmierne vážime...


Aktualizácie

Pomôžete mi posunúť sa dalej20. jan 2023

Pomôžete mi posunúť sa

ďakujeme za vašu pomoc 6. dec 2022

ďakujeme za vašu pomoc

Ďalšie informácie

Nahlásiť

Stránka obsahuje nepravdivé, urážajúce alebo neetické informácie

Ste si istý, že chcete vymazať aktualizáciu?